Når formanden for Håndværksrådet og Dansk Håndværk, Niels Techen, ser tilbage på 2016, vil han først og fremmest beskrive det som et hårdt år, hvor den omstillingsproces, der kræves for at drive en virksomhed i dagens Danmark, for alvor slog igennem:
– Gør man ikke tingene anderledes, lykkes man ikke med at drive en privat virksomhed. Først og fremmest har vi kæmpe problemer med rekruttering af medarbejdere. Der er man nødt til at tænke på lærlinge. Hvis vi som håndværkervirksomheder skal overleve i fremtiden, må vi finde vores arbejdskraft via flere lærlinge, som vi forhåbentlig kan knytte til firmaet, når de er udlærte, siger Niels Techen til Dagens Byggeri.
Ikke meget at råbe hurra for
Han har selv i en mindre tømrervirksomhed otte lærlinge og to yderligere er på vej. Nogle af lærlingene er ved at være færdiguddannede, og de har fået tilbudt fortsat job i virksomheden:
– Man kan ikke sige, at en håndværkeruddannelse fører til et sikkert job. Det afhænger i sidste ende af mængden af opgaver. Men sandsynligheden for at blive i faget er i dag større, end den nogensinde har været, siger Niels Techen videre.
Direkte adspurgt hvilke politiske initiativer han har bidt mærke i for 2016, konstaterer Niels Techen, at der desværre ikke har været så meget at bide mærke i:
– Det har været et år præget af politisk vakuum. Vi har på trods af en meget lille arbejdsløshed meget lav vækst i Danmark. Det er et paradoks. Vi er nødt til at kigge nærmere på, at vi har en meget stor arbejdsstyrke, og alligevel formår vi ikke at skabe vækst, siger formanden for Håndværksrådet videre.
Mange konkurser
Niels Techen peger også på, at der trods et højere aktivitetsniveau i 2016 har været ufatteligt mange konkurser:
– Vi er kommet gennem krisen, og den finansielle sektor har rettet sig. Alligevel formår vi at have en stor skare af konkurser. I 2017 skal der skabes mere vækst. Politikerne er nødt til at stimulere erhvervslivet ved eksempelvis at lette de administrative byrder. Det taler de om hele tiden, men jeg synes, at man skal gå meget mere grundigt til værks. Det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark. Vi må også gøre noget ved erhvervsskolerne, så vi kan øge deres status. Vores vidensamfund kan ikke stå alene, og der er behov for erhvervsuddannede til at løse en lang række opgaver, fortsætter Niels Techen.
På den rigtige hylde
Han efterlyser, at vejledningen af de unge bliver bedre, så de fra starten ender på den rigtige hylde:
– Det koster penge, når folk skal omskoles. Erhvervsuddannelserne er blevet talt ned. Det er ikke retfærdigt, for at være håndværker skal også i Danmark være højstatus, ligesom det i øvrigt er tilfældet i Schweiz. Al erfaring viser, at det i Danmark er nødvendigt, at væksten kommer fra de små- og mellemstore virksomheder. Erhvervslivet gør i dag en stor indsats for at få flere ind på arbejdsmarkedet, men det er en svær opgave, fordi mange af dem, der fortsat er ledige, kræver en ekstraordinær indsats. Det er ikke altid, at virksomhederne har ressourcer til det i en travl hverdag, men de små- og mellemstore virksomheder tager deres del af ansvaret. Samtidig tror jeg, at der for mange fortsat er for lidt incitament til at tage et arbejde, fordi vi har et godt sikkerhedsnet. Det er godt, men vi skal være bedre til at skubbe folk i den rigtige retning, så de kommer ud på arbejdsmarkedet, slutter Niels Techen.