Vi vil have mere vind- og solenergi – men hvem skal bygge vindmøllerne?

Der er bred opbakning til energiomstillingen i både Danmark og resten af EU, viser ny undersøgelse. Men vi mangler faglærte til at bygge vindmøllerne og producere varmepumperne, lyder det fra Dansk Metal.
Der er akut mangel på faglærte i hele EU, der kan udføre den tekniske og praktiske del af den grønne omstilling. Alene i industrien mangler vi i Danmark 116.000 årsværk, hvis vi skal nå målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030. Foto: Jonathan Filskov/Getty Images
Der er akut mangel på faglærte i hele EU, der kan udføre den tekniske og praktiske del af den grønne omstilling. Alene i industrien mangler vi i Danmark 116.000 årsværk, hvis vi skal nå målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030. Foto: Jonathan Filskov/Getty Images

85 % af EU-borgerne mener ifølge den seneste standard Eurobarometer-undersøgelse, at EU bør investere massivt i vedvarende energi som vind- og solenergi. Samtidig mener 82 % at øget energieffektivitet i bygninger, transport og varer vil gøre os mindre afhængige af energiproducenter uden for EU, mens 80 % mener, at EU’s medlemsstater i fællesskab bør købe energi fra andre lande for at få en bedre pris.

Undersøgelsen er gennemført i juni 2023, hvor der bl.a. også er blevet spurgt ind til EU’s støtte til Ukraine, EU’s forsvarssamarbejde, inflationen, EU’s genopretningsplan NextGenerationEU, euroen, ??den økonomiske situation og ditto forventninger m.v.

Danmark ligger i undersøgelsen i den absolutte top, når det gælder opbakningen til grøn energi. Blandt danskerne er det nemlig hele 94 %, der mener, at EU skal investere massivt i vedvarende energi.

Læs også: Choktal: De unge vender ryggen til erhvervsuddannelserne

En historisk mulighed

I Dansk Metal, som repræsenterer industriens ansatte i Produktionsdanmark, er der stor opbakning til europæernes klare tale:

– Europa har en historisk mulighed for at gå forrest i den grønne omstilling. Globalt ser vi, at både USA og Kina tager syvmileskridt i retning af at sætte sig på fremtidens grønne industri. Det er helt afgørende for både klimaet og europæiske arbejdspladser, at Europa sætter turbo på udbygningen af vedvarende energi og sørger for at holde grønne industriarbejdspladser på europæiske hænder, lyder det fra Dansk Metals EU-chef, Johan Moesgaard Andersen.

Foto: Der er stor opbakning blandt EU-borgerne til udviklingen af den vedvarende energi. Kilde: Eurobarometer
Foto: Der er stor opbakning blandt EU-borgerne til udviklingen af den vedvarende energi. Kilde: Eurobarometer

Samme udfordringer i hele Europa

Men der er et men.

For både Danmark og Europa har en akut udfordring med mangel på faglærte til at bygge den grønne omstilling. I Danmark viser tal fra Cowi, at vi har brug for yderligere 116.000 årsværk alene i industrien, hvis vi skal nå målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030.

De andre EU-lande har samme udfordring. Ifølge den europæiske arbejdsmarkedsmyndighed ELA er blandt andet smede og svejsere på top-10 over de professioner, hvor der er størst mangel i Europa.

Læs også: Elektrikerne har travlt – men manglen på hænder truer forude

Erhvervsuddannelserne skal styrkes over hele Europa - og også i Danmark - hvis vi skal nå målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030, opfordrer Dansk Metals EU-chef, Johan Moesgaard Andersen.
Erhvervsuddannelserne skal styrkes over hele Europa – og også i Danmark – hvis vi skal nå målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030, opfordrer Dansk Metals EU-chef, Johan Moesgaard Andersen.

Det kræver handling både i Danmark og EU, lyder det fra Dansk Metal:

– Danmark og Europa kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis ikke vi får uddannet langt flere faglærte. Der er taget små skridt i den rigtige retning, blandt andet med regeringens uddannelsesreform fra juni måned, men der er brug for en langt mere omfattende indsats over hele Europa for at styrke erhvervsuddannelserne og sikre flere faglærte. Det er jo dem, der skal bygge vindmøllerne og producere varmepumperne, slutter Johan Moesgaard Andersen.

Det er Dansk Håndværk helt enig i. I en kommentar her på Dagens Byggeri ser udviklingskonsulent Mads Okking også sorte skyer forude – for hele byggebranchen. Han siger bl.a.:

‘Uddannes der ikke tilstrækkeligt faglært arbejdskraft bliver det svært at opretholde den høje standard og kvalitet i byggeriet.’

Relateret indhold