Varmepumper sparer penge for miljøvenlig skole

Fredensborg Skoles Vilhelmsro-afdeling får både lunet og kølet lokalerne med miljøvenlig jordenergi, der indvindes gennem 13 kilometer jordslanger.
Fredensborg Skoles Vilhelmsro-afdeling opvarmes og nedkøles nu af jordvarme. Skolen er tegnet af Rubow Arkitekter og stod færdigbygget i 2013. Foto: Rubowarkitekter.dk.
Fredensborg Skoles Vilhelmsro-afdeling opvarmes og nedkøles nu af jordvarme. Skolen er tegnet af Rubow Arkitekter og stod færdigbygget i 2013. Foto: Rubowarkitekter.dk.

Vilhelmsro Skole i Fredensborg har udnyttet de store omkringliggende engarealer til at nedgrave 13 kilometer jordslanger, som optager energi direkte fra jorden. Denne energi bruger skolen ikke blot til at opvarme om vinteren, men også til at nedkøle, når engens muld om sommeren er væsentligt koldere end skolens klasselokaler.

Når et jordvarmeanlæg installeres i forbindelse med et parcelhus, udnytter ejeren ofte kun den varme, som varmepumpen genererer, mens den udledte kulde går tabt, fordi de færreste husejere, har behov for at køle huset ned om sommeren i regnfulde Danmark.

En gennemsnitlig dansk kommune har potentiale til at skære mindst 20 procent af sin varmeregning ved hjælp af varmepumper.

Peter Viking Ekspertisechef, Niras

Store besparelser

– Men fordi Vilhelmsro Skole hver dag året rundt danner ramme om flere hundrede elever og lærer, er det nødvendigt også at inddrage varmepumpens kølefunktion, siger salgschef Søren Jensen fra Klimadan, der står bag det store jordvarmeanlæg.

Skolen, der er tegnet af Rubow Arkitekter, har et estimeret varmebehov på 310 MWh og et kølebehov på 85 MWh, hvilket betød, at valget faldt på et varmepumpeanlæg med en varmeydelse på 270 kW. Skolen forventer at spare betydelige beløb på energibudgettet, og jordvarme er samtidig en yderst miljøvenlig løsning, der er i tråd med skolens ambiton om at være et forbillede for fremtidige skolebyggerier.

Stort potentiale

Ifølge Niras bugner kommuner landet over af varmekilder, der kan udnyttes ved hjælp af varmepumper. Potentielle varmekilder kan være alt fra jordvarme til varmegenvinding fra ventilations- og serverrum samt lokal industri med grønne symbioseprojekter.

– En gennemsnitlig dansk kommune har potentiale til at skære mindst 20 procent af sin varmeregning ved hjælp af varmepumper, siger ekspertisechef Peter Viking fra Niras.

Sparepotentialet er ifølge Niras så stort for netop kommuner, fordi de både ligger inde med mange potentielle varmekilder og samtidig står for driften af mange større bygninger, hvor en varmepumpe er ideel at installere. Der kan typisk findes væsentlige energibesparelser på plejehjem, skoler, børnehaver, vuggestuer, sportshallerer og kommunekontorer. Årsagen er, ifølge Niras, at varmeproduktion med varmepumper er billigere end fjernvarme, olie og gas.

Relateret indhold