Tyskland og Danmark underskriver solcelleaftale

Tyskland og Danmark har indgået en samarbejdsaftale for at imødekomme kritik fra Europa-Kommissionen af de respektive landes finansiering af grøn energi.
50 MW tyske solceller kan nu placeres i Danmark, mens 2,4 MW danske solceller kan placeres i Tyskland. Foto: Colourbox.
50 MW tyske solceller kan nu placeres i Danmark, mens 2,4 MW danske solceller kan placeres i Tyskland. Foto: Colourbox.

Nabolandene Tyskland og Danmark underskrev i sidste uge en aftale, der skal sikre, at de to lande kan afholde udbud af støtte til solcelleanlæg, hvor en del eller alle anlæg også kan placeres i nabolandet.

Den midlertidige aftale betyder, at Tyskland åbner for støtte til, at 50 MW solceller kan placeres i Danmark, mens Danmark åbner for støtte til, at 2,4 MW solceller kan placeres i Tyskland.

Med denne grænseoverskridende aftale sender vi et vigtigt signal om den rolle, som regionalt samarbejde kan spille her til begges fordel.

Rainer Baake Tysk statssekretær

Aftalen kommer i kølvandet på kritik af de to landes finansiering af udbygning af vedvarende energi fremsat af Europa-Kommissionen.

Vigtigt signal

Tysk statssekretær Rainer Baake er positiv overfor den nye aftale på tværs af de to lande.

– Med denne grænseoverskridende aftale sender vi et vigtigt signal om den rolle, som regionalt samarbejde kan spille her til begges fordel, siger den tyske statssekretær i en pressemeddelelse.

Den danske energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, håber, at den nye aftale vil sætte et positivt aftryk på det danske solcellemarked.

– Aftalen med Tyskland er et vigtigt skridt på vejen til at løse PSO-problemet for 2015 og 2016. Vi vil opnå værdifulde erfaringer med udbudsmodellen, og samtidig vil udbuddene vise, hvor lidt støtte danske solcelleanlæg reelt kan klare sig med. Den markedstest bliver det interessant at følge, siger han.

De to lande holder udbud i anden halvdel af 2016. Det er op til hvert land at sætte sine egne betingelser for udbuddene. I begge udbud vil danske anlæg være i direkte konkurrence med anlæg i Tyskland.

Relateret indhold