Ballerup, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Glostrup, Ishøj, København, Rødovre, Vallensbæk, Tårnby og Region Hovedstaden.
Disse 12 kommuner og forsyningsselskabet Hofor vil nu til at se på muligheden for at danne et selskab, som skal sikre solceller på skoler, plejehjem og idrætshaller.
Læs også: Sweco vinder stor offshore-opgave i Kattegat og Østersøen
– I København vil vi rigtig gerne gøre brug af solens energi til grøn strøm, men tung jura og bureaukrati har længe spændt ben for at komme ordentligt i gang med solceller, forklarer Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester (A) i Københavns Kommune.
En helt ny vej
Michael Ziegler, borgmester (C) i Høje-Taastrup Kommune, bakker op og fortæller, at udfordringen tidligere har været, at hvert eneste solcelleanlæg skulle oprettes som et selvstændigt selskab, hvilket gjorde det administrativt bøvlet og dyrt for kommunerne.
Men nu gør nye regler det muligt for kommuner og regioner at oprette ét selskab til at håndtere solceller på egne tagarealer og bygninger. Dog gør regler og regulering det stadig svært at få regnskabet til at balancere, tilføjer han:
– Vi kommuner er meget optaget af alle tiltag, der kan reducere udledning af CO2 i vores bygninger – og mange af os er nået rigtig langt. Men vi oplever også, at reglerne gør det svært. Så nu er vi altså en række kommuner, der vil forsøge at gå sammen og finde løsninger.
Læs også: Fart på: Nyt EU-bygningsdirektiv kan gøre os uafhængige af Putins gas
– Det er en helt ny vej, der ikke er gået før, så der er meget, der skal falde på plads både juridisk og finansielt, inden vi er oppe at køre.
Fælles erfaringer
Ideen med det nye selskab er at danne fælles erfaringer, og derfor er der dialog med nogle kommuner om at opstarte pilotprojekter, hvor der sættes solceller på kommunalt ejede bygninger – så man kan samle praktiske erfaringer, inden modellen bliver rullet ud i alle de involverede kommuner.
Ambitionen er, at rammerne for selskabet vil være på plads senere i år, og at Hofor med pilotprojekterne kan begynde at sætte de første solceller op senest i 2025.