Ved præsentationen af Byggeriets Energianalyse 2017 på Christiansborg var der efter en række indlæg paneldebat med en række af Folketingets partier, og efter debatten uddybede tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) nogle af sine pointer om mulighederne for mere energirenovering:
– Vi skal blive bedre til energirenovering, og det skal med i den kommende energiaftale, så vi får en langsigtet plan, der rækker helt frem til 2030. Det skal være lettere for almindelige borgere at energirenovere, og det skal bedre kunne betale sig. Vi skal have teknologierne til at spille bedre sammen, lød det fra Martin Lidegaard.
God grøn el
Han vil blandt andet gøre det billigere at opvarme med el i yderdistrikterne.
– Vi skal have meget mere af vores gode, grønne el “ud i varmen”, og samtidig skal vi sikre, at når store entrepriser – også for det offentlige – bliver udbudt, skal det være i en totalentreprise, der både tager hensyn til, hvad det koster at renovere, men også hvordan bygningen skal drives de næste tyve år. Det kan tit hænge bedre sammen end at lave en gennemgribende renovering, siger De Radikales ordfører.
Energiforbrug fylder meget
Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel understreger, at når Danmark bruger så stor en del af sit energiforbrug i bygningsmassen, så er det nødvendigt, at en kommende energiplan i endnu højere grad fokuserer på energirenoveringer:
– Mange af de bygninger, vi også skal bo i om mange år, er allerede bygget. Derfor skal vi kigge på den eksisterende bygningsmasse. Der fik vi i dag at vide, at regeringen også mener, at bygninger og energiforbruget i dem skal fylde noget i det næste energiforlig. Det er klogt. Ellers får vi hverken skabt arbejdspladser ved at lave mere energieffektive løsninger eller sparet på energien, siger Jens Joel til Dagens Byggeri.
Intet quick-fix
Han understreger, at der ikke er noget quick-fix, men man skal finde alle de skruer, der kan skrues på.
– Der er ikke én ting, som er vigtig. Det er forskellige ting, der skal til i den private udlejningssektor, den almene sektor og de private parcelhuse. Men man kan komme langt ved at sikre, at vi i de almene boliger med billige boliger rundt om i byerne sikrer, at de bliver energirenoveret – både for komfortens og energiforbrugets skyld, siger han videre.
Inviteret ind i varmen
Christian Poll fra Alternativet fik det ud af debatten, at han blev inviteret til at komme med i det kommende energiforlig, selv om Alternativet står uden for det eksisterende.
– Vi har to gange spurgt, om vi kunne komme med i det nuværende energiforlig, men Thomas Danielsen sagde på mødet, at Venstre gerne ser os med i det kommende energiforlig. Den melding takker jeg for. Alternativet vil meget gerne være med til at lægge planer for fremtidens energi i Danmark. Der er mange udfordringer i forbindelse med energirenovering af bygningsmassen – så mange, at vi skal detailudvikle løsninger til de forskellige typer bygninger. Det gælder blandt andet at komme videre med bygningsreglementet, der skal føres frem til passivhus-klassen, der betyder et energiforbrug på 15 kilowattimer pr. kvadratmeter pr. år, siger Christian Poll til Dagens Byggeri.
Han nævner muligheden for i visse dele af landet, hvor det kan være svært at finansiere energirenoveringer, at indføre en privat ESCO-model, hvor de opnåede energibesparelser finansierer investeringen. Han peger også på, at varmepumper i dag har en energieffektivitet på faktor fire, hvorved de bliver mere og mere attraktive at anvende i bygningssektoren.