Renoveret silo i Nordhavn får intelligente hjem

En række beboere i den nyombyggede kornsilo Frihavnstårnet i Nordhavn kan se frem til at flytte ind i et hjem med intelligent styring af lys, el og varme.
De tre øverste etager i Frihavnstårnet udstyres med bygningsautomation og kommer til at indgå i EnergyLab Nordhavn-projektet, der skal demonstrere fremtidens bæredygtige energisystem. Pressefoto.
De tre øverste etager i Frihavnstårnet udstyres med bygningsautomation og kommer til at indgå i EnergyLab Nordhavn-projektet, der skal demonstrere fremtidens bæredygtige energisystem. Pressefoto.

Persienner der automatisk begynder at lukke sollyset ind i soveværelset klokken syv, samtidig med at musikanlægget går i gang, og et svagt lys tændes rundt i lejligheden. Det er et af scenarierne, som beboere i de tre øverste etager i den gamle DLG-kornsilo Frihavnstårnet i Nordhavn kan se frem til, når de nu tager deres nye lejligheder med bygningsautomation i brug.

– Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen. Den bliver i stigende grad digital og koblet til internettet ved hjælp af bygningsautomation. Dermed åbnes der for løbende at tilføje nye funktionaliteter, som øger komforten. Samtidig bliver boligen en aktiv medspiller i vores energisystem, der i stigende grad forudsætter mere fleksibilitet hos forbrugerne, siger Allan Andreasen, der er forretningsdirektør i ABB’s Electrification Products-division.

Når vi indsamler forbrugsdata på el og fjernvarme, er det for at finde modeller for, hvordan vi kan skabe det dynamiske energimarked, hvor produktion, distribution, forbrug og ikke mindst lagring af energi kan inddrages i ét sammenhængende system, uden at nogen mærker nogen forandringer eller selv skal gøre noget aktivt.

Allan Andreasen Forretningsdirektør, ABB’s Electrification Products-division

Bedre luft

Bygningsautomation giver mulighed for at skabe stemning og atmosfære med automatisk styring af lys, el og varme. For eksempel bliver CO2-niveau og temperatur målt i lejlighedernes rum, og systemet skaber så den rette komfort efter hvor mange, der opholder sig i rummet.

Århusgadekvarteret i Nordhavn udvikles af By & Havn med sigte på at skabe en bæredygtig bydel. By & Havn har givet grønt lys til, at kvarteret også kan fungere som storbylaboratorium for udvikling og demonstration af fremtidens energiløsninger. Det sker i form af det 4-årige EUDP-støttede projekt EnergyLab Nordhavn, hvor en lang række aktører, herunder ABB, i samarbejde med DTU og Balslev demonstrerer fremtidens energisystemer. Her spiller bygningsautomation, som integrerer alle tekniske installationer i lejligheden, en vigtig rolle som kom-munikationsled mellem forbruger og energisystem.

Svingende produktion

– I de kommende år vil energiproduktionen i stigende grad svinge på grund af større mængder sol- og vindenergi. Forbrugsmønstrene vil også ændre sig, da bygninger i stigende grad vil være automatiseret med kommunikationslinje til det øvrige energisystem, og dermed er der åbent for mere fleksibilitet, forklarer Allan Andreasen og fortsætter:

– Når vi indsamler forbrugsdata på el og fjernvarme, er det for at finde modeller for, hvordan vi kan skabe det dynamiske energimarked, hvor produktion, distribution, forbrug og ikke mindst lagring af energi kan inddrages i ét sammenhængende system, uden at nogen mærker nogen forandringer eller selv skal gøre noget aktivt.

Tilpasset forbrug

ABB har stået for design og bygning af eltavlerne til et såkaldt i-bus KNX-system, mens Balslev har stået for projektering, forhandling og kontakt til bygherre, entreprenør og de kommende beboere. Et samarbejde som fortsætter i EnergyLab Nordhavn-regi efter Frihavnstårnet med et andet nybyggeri i Nordhavn i løbet af 2017.

– Balslev vil med demonstrationen vise, at lejlighederne og beboerne kan tilpasse deres energiforbrug til den skiftende energiproduktion, samtidig med at beboernes komfort øges. Lejlighederne og deres beboere flyttes fra at være passive forbrugere mod at være aktive deltagere i energisystemet. Løsningerne vil derfor skabe øget værdi for alle, siger Benny Andersen, markedschef for el- og energiteknologi hos Balslev Rådgivende Ingeniører.

Bygherre på Frihavnstårnet og adm. direktør hos Boll+, Morten Boll, ser flere gevinster ved at gøre lejlighederne intelligente.

– Det er et spændende, fremsynet projekt, som jeg meget gerne deltager i. Det giver både min organisation ny viden om muligheder inden for smart styring af boliger, og samtidig får en række beboere inddraget moderne teknologi i deres nye bolig, siger Morten Boll.

ABB's app 'Busch-ControlTouch' styrer lys og varme i lejlighederne i de tre øverste etager af Frihavnstårnet i Nordhavn. Pressefoto.
ABB’s app ‘Busch-ControlTouch’ styrer lys og varme i lejlighederne i de tre øverste etager af Frihavnstårnet i Nordhavn. Pressefoto.

Relateret indhold