Rambøll er på et asiatisk markedsfremstød for tiden. I de sidste 2-3 år har det for alvor taget fart, og de har blandt andet hjulpet med at planlægge forbrændingsanlæg i Thailand, Malaysia og Filippinerne.
Kronen på værket er dog et kommende forbrændingsanlæg i Singapore, der bliver verdens største anlæg, når det står færdigt, fortæller Betinna Kamuk, der er global markedsdirektør i Rambøll.
Der er større bevidsthed om klima og miljø i Asien. De har indset, at man ikke skal gå deponivejen, men er nødt til at genindvinde energien fra affaldet.
global markedsdirektør Bettina Kamuk, Rambøll
– Det, der gør projektet specielt, er at det er så stort, og at det har en meget høj stor energieffektivitet og meget lave emissioner. Der skal tænkes over tingene, fordi der er mange ovnlinjer, siger Bettina Kamuk til Dagens Byggeri.
Det er dog ikke kun affaldsanlægget, Rambøll skal give input til.
Alt-i-en-løsning
Udover affaldsenergianlægget, der skal kunne klare 2,4 millioner ton affald om året, og som Rambøll er rådgivere på, skal der også opføres et nyt vandrensningsanlæg. Slamforbrændingsanlægget her bliver også et af de største i verden.
– Det er meget mere end et affaldsforbrændingsanlæg og det integreres med behandling af bioaffald og sortering af affald til genanvendelse. Det skal bygges side om side med slamforbrænding og spildevandsrensning. Synergien mellem de forskellige anlæg gør projektetet spændende for os, siger Bettina Kamuk.
Op til 25 af Rambølls medarbejdere vil over de næste 8-10 arbejde på projektet, hvis ambition er at stå som et læringscenter for den bedst mulige håndtering af affald for resten af verden.
Asien er med på den grønne bølge
I Asien har man tidligere deponeret sit affald, men det er et overstået kapitel flere steder.
– Der er større bevidsthed om klima og miljø i Asien. De har indset, at man ikke skal gå deponivejen, men er nødt til at genindvinde energien fra affaldet, siger Bettina Kamuk.
Rambøll har ifølge hende en masse erfaringer, som gør dem attraktive i Asien. Erfaringer, de har hentet på europæiske projekter.
– Der er en masse nye teknologier, de ikke er vant til at arbejde med i Asien, som vi har masser af erfaring med fra Europa. Vi har bygget mange af den slags anlæg, vi er gode til at sætte dem sammen og gøre dem energieffektive, siger Bettina Kamuk.