Penge motiverer til energirenovering

Bolius har kortlagt, hvad der får danskerne til at energirenovere boligen - og her er penge den afgørende faktor.
Når boligejere for eksempel udskifter vinduerne til noget mere energioptimalt, er det oftere af økonomiske årsager end af hensyn til miljøet. Foto: Colourbox.
Når boligejere for eksempel udskifter vinduerne til noget mere energioptimalt, er det oftere af økonomiske årsager end af hensyn til miljøet. Foto: Colourbox.

Der er snart sagt mange ting – og skrevet mange linjer – om Boligjobordningen. Nogle henviser til beregninger, der viser, den er overflødig, mens andre holder fast i, at den har en effekt.

Et væsentligt formål med den seneste version af ordningen har været ernergiforbedrende tiltag, og i den forbindelse kan en undersøgelse fra bolius kaste lidt lys over, hvordan boligejerne prioriterer. Undersøgelsen viser – nok ikke overraskende – at 58 procent af de adspurgte udpeger økonomi som den vigtigste årsag til, at de går i gang med at energirenovere.

– Det er meget tydeligt, at det er det nære og det, der har betydning for vores hverdag, nemlig økonomi og indeklima, der er afgørende, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen i en pressemeddelelse.

Kun ti procent bliver motiveret til at energirenovere ved tanken om at blive uafhængig af energiselskaber og energipriser, og kun 30 procent angiver miljømæssige konsekvenser som årsag til energirenovering.

– Idealisterne er i mindretal hos boligejerne, men der er dog stadig lidt under en tredjedel, som tænker på miljøet, konstaterer Camilla Damsø Pedersen.

Bliver ved snakken

Når økonomien spiller så stor en rolle, afspejler det ifølge Dansk Byggeri også behovet for ordninger, der giver en gulerod til dem, der energirenover.

– Boligjobordningen er et godt eksempel på, at incitamentsordninger, der belønner energispareinitiativer økonomisk, spiller en stor rolle i forhold til at få vores boliger til at spare på energien og bidrage til den grønne omstilling, der skal gøre Danmark fri af fossile brændstoffer inden år 2050.

I 2015 brugte 560.000 danskere Boligjobordningen, og en tredjedel af alle fradrag blev brugt til nye vinduer, døre, tag og andre grønne tiltag.

– Selvom det burde være i alles interesse at spare på energien, er det bare sådan i praksis, at det bliver ved snakken, hvis ikke der er en gulerod i den anden ende. Derfor bør regeringen allerede nu begynde at se på, hvad der skal ske, når den nuværende grønne Boligjobordning udløber ved udgangen af 2017, siger Camilla Damsø Pedersen.

Relateret indhold