Ørestad: Vil skabe “verdens første selvfinansierede og energieffektive bydel”

I et nyt projekt vil Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC) skabe verdens første selvfinansierede og energieffektive bydel med intelligente energiløsninger og fleksible bygninger, der sikrer stabil strømforsyning og reducerer CO2-udledningen.
Ørestad vil dokumentere, hvordan bydelen selv kan gå hen og klare en del af forsyningen lokalt, så Danmark vil kunne spare betragtelige investeringer til energilagring, balancering og udvidelse af vores elnet.
Ørestad vil dokumentere, hvordan bydelen selv kan gå hen og klare en del af forsyningen lokalt, så Danmark vil kunne spare betragtelige investeringer til energilagring, balancering og udvidelse af vores elnet.

Om Flex Platformen

  • – Flex Platformen er en grøn og dansk løsning – skabt i et partnerskab mellem IBM Danmark og energiselskabet Andel Energi.
  • – Løsningen baserer sig på kendte teknologier som AI, IoT og Blockchain.
  • – Store bygningsejere, der udbyder deres forbrugsfleksibilitet, modtager betaling efter samme afregningsmodel, som gælder for kraftværker.
  • – I dag handler Københavns Kommune, Salling Group, EY, ATP og produktionsvirksomheden DOT deres fleksibilitet i elmarkedet.

De første parter, der allerede er gået i gang med at udvikle Energy FlexLab Ørestad er Bellagroup, TDC Net, Københavns Kommune, Salling Group, Andel Energi, EnergiDanmark, IBM Danmark og ØICC, mens flere forventes at komme til.

Formålet er, at deltagernes bygninger skal optimere, lagre og producere vedvarende energi og være med til at skabe et el-system i balance.

Bydelens planer understøtter regeringens, Energistyrelsens og EU’s ambitioner på energiområdet, hvor mere billig og grøn strøm skal finde vej gennem elkablerne ud til danskerne.

Blandet bygningsmasse

Ørestad-bydelen består af en meget forskelligartet og repræsentativ bygningsmasse af skoler, uddannelsesinstitutioner, koncertsteder, virksomheder mm. og udgør derfor en oplagt showcase for grøn omstilling via forbrugsfleksibilitet, energibesparende og CO2 reducerende initiativer.

Desuden er bygningerne relativt nye, og derfor er størstedelen allerede udstyret med moderne bygningsautomatik, som ellers først bliver et krav fra det reviderede Bygningsdirektiv for alle større bygninger fra 2025:

– Vi har arbejdet med energifleksibilitet i flere år nu. Vi har koblet 28 af Kommunens bygninger på Flex Platformen og tester potentialer for fleksibel el siden starten af 2023. Potentialeberegningerne er positive, og derfor ønsker vi at støtte op omkring ØICC og koble yderlige 7 bygninger, som ligger i Ørestad, på platformen, udtaler Anders Christian Lyngtorp, chef for Energi og Teknik i Københavns Kommune.

Skruer op og ned for elforbruget

Energy FlexLab Ørestad bygger på viden om, at større bygninger kan lagre energi og balancere elsystemet i de perioder, hvor der enten er for meget strøm, eller mangler strøm fra vindmøller og solceller.

Bygningers evne til at lagre strøm og flekse deres energiforbrug kan udnyttes via Flex Platformen:

I perioder med mangel på strøm fra vedvarende energi kan platformen – efter aftale – automatisk skrue ned for bygningernes elforbrug. Omvendt kan bygninger forhindre, at grøn strøm går til spilde med lagring af strøm i bygninger ved at køle mere ned om sommeren eller varme yderligere op om vinteren.

‘The missing link’

Bygninger kan derudover bidrage yderligere til elnettet ved at lagre strøm i traditionelle batterier, og Ørestads tagarealer kan huse solceller, der selv producerer energi. Desuden kan strømforbrug i ladestandere også optimeres til at balancere elforbruget op mod elproduktionen.

– Forbrugsfleksibilitet er ‘the missing link’ i vores rejse mod et mere vedvarende energiforbrug. Der er et stort potentiale hos energiforbrugerne, som kan hjælpe energimarkederne til at komme mere effektivt i balance, siger funktionschef Jack Kristensen, Andel Energi.

– Med Flex Platformen ser vi, i Andel Energi, at det hul fyldes ud. Vi kan få aktiveret energikunderne i at bidrage til den grønne omstilling gennem den fleksibilitet der er i vores bygningsmasse og produktionsapparat.

Relateret indhold