Det er størrelsen på det samlede træk i nabolaget, som afgør udgifterne til at drive nettet. Hvilket betyder, at det ingen forskel gør på prisen, om man har solceller på taget eller ej. Energiomstillingen, der øger brugen af varmepumper og elbiler mm., vil give nogle kunder et større træk på nettet, skriver Dansk Energi.
På denne baggrund anbefaler Elreguleringsudvalget, at trækket på nettet bør være en bærende del af netselskabernes indtægter og kunden hermed betaler for sit brug af nettet.
Man kan se elnettet som en motorvej. Selv om trafikken på mange tider af døgnet flyder fint, så er det altså myldretiden, som afgør, hvor bred vejen skal være.
Chefkonsulent Torben Møller Pedersen Dansk Energi
– Man kan se elnettet som en motorvej. Selv om trafikken på mange tider af døgnet flyder fint, så er det altså myldretiden, som afgør, hvor bred vejen skal være, forklarer Torben Møller Pedersen, chefkonsulent i Dansk Energi.
Øget elektrificering
Dansk Energi bakker om Elreguleringsudvalgets anbefaling, da den øgede elektrificering og tilhørende decentrale energiproduktion – eksempelvis solceller på hustagene kræver nye betalinger til drift af elnettet.
– Vi varslede åbent, at vi i en periode ville give solelleejerne rabat. Dels er den rabat udløbet, dels har vi fået påbud om, at alle kunder skal betale de omkostninger, de giver anledning til. For hvad enten man har solceller eller ej, er kravet til kapacitet i elnettet uændret. Der skal således stadig være kapacitet til at levere strøm på en vinteraften, hvor trækket på elnettet typisk er størst – og det skal de respektive grupper af elkunders betaling afspejle, siger Torben Møller Pedersen.