Nye trends i belysning

Konverteringen til LED belysning åbner uanet muligheder for intelligent belysning i bygninger, byer og private hjem.
En konvertering til LED-belysning åbner op for helt nye muligheder for intelligent belysning. Foto: Colourbox.
En konvertering til LED-belysning åbner op for helt nye muligheder for intelligent belysning. Foto: Colourbox.

Philips forventer, at halvdelen af markedet for belysning i 2016 vil udgøres af LED mod en femtedel i 2012. Udviklingen forventes at åbne for store besparelser i elektricitet, da cirka 20 procent af det globale elektricitets forbrug går til belysning, heraf udgør bygnings- og gadebelysning 75 procent.

Det store forbrug i bygninger kan nedsættes med 60 procent ved intelligent styring af belysningen, mener Phillips.

Ved hjælp af digital innovation og interaktion mellem LED belysning, netværker, enheder og apps vil det være muligt at skabe en unik belysning samt opnå besparelser i energi og drift af belysningssystemer.

Heine Olsen, Philips

– Ved hjælp af digital innovation og interaktion mellem LED belysning, netværker, enheder og apps vil det være muligt at skabe en unik belysning samt opnå besparelser i energi og drift af belysningssystemer, sagde Heine Olsen fra Philips til Energiforum 2015.

The Edge i Amsterdam

Deloitte bygningen – The Edge – er et godt eksempel. I den 14 etagers store bygning er installeret 6.000 lysarmaturer, 2.500 sensorer og 750 PoE Switches, som styres af et software program og forbinder 2.000 smartphone brugere til bygningens belysning.

Belysningssystemet giver information om energiforbrug, brugerlokalitet, temperatur, fugtighed og statusopdateringer.

– Projektet har vist, at der ikke alene spares på elregningen ved at benytte LED, men også fra brugerdata, der kan undgå energiforbrug i ubenyttet lokaler, fremhævede Heine Olsen.

I hjemmet og på gaden

– Intelligent styring ved integration af kontrol over hjemmets belysning i eksempelvis en app muliggør personaliseret trådløs LED belysning og et mindsket forbrug, sagde Heine Olsen.

Ligeledes skal gadebelysning styres intelligent. Gennem netværk og GPS lyses de benyttede dele af byerne op. Heine Olsen viste på konferencen eksempler fra Rotterdam, der i 2030 kan realisere bæredygtig mål sammen med reduceret operationelle omkostninger.

Relateret indhold