Om filterskyl
- På vandværkerne omdannes grundvand til drikkevand igennem to trin – iltning og sandfiltrering. Ved iltningen bliver blandt andet jern, der findes opløst i grundvandet, udfældet. Efterfølgende returskylles filtrene fra bunden, hvor de udfældede jernoxider, primær i toppen af filteret, vaskes ud.
- Det er netop filterskyllene, der er årsag til et stort vandspild og elforbrug. Et dansk vandværk bruger i dag fra 1 % og op til 4 % af det producerede drikkevand til filterskyl af sandfiltre på vandværkerne.
Op mod 4 % af drikkevandet bruges på at skylle jernslam ud af vandværkers sandfiltre. For et større vandværk svarer det til ca. 175.000 m2 vand om året – eller omkring 1750 familiers årlige vandforbrug.
Det skal en ny rotorteknologi nu afhjælpe ved at kunne spare vandværkerne for op til 75 % af det vand- og energiforbrug, der er forbundet med filterskyl.
Med støtte fra Miljøstyrelsens MUDP-ordning* er Teknologisk Institut gået sammen med Vand og Teknik, Hillerød Vand og Verdo Vand om at udvikle og teste en innovativ rotor, der skal give vandværkerne en betydelig besparelse på vand- og elforbruget.
– Behovet for at skylle filtrene på et vandværk opstår, fordi sandfiltrene helt naturligt bliver tilstoppet af jernslam, når de gennemstrømmes af iltet grundvand, forklarer forretningsleder Sanin Musovic, Teknologisk Institut.
– Derfor bliver sandfiltrene rutinemæssigt returskyllet, hvilket ikke kun koster i vand og el. Op mod 25 % af de gavnlige mikroorganismer i sandfiltret bliver samtidig skyllet bort, hvilket betyder at filtrene i timerne efter de rutinemæssige returskylninger, renser drikkevandet mindre effektivt.
Mindre returskyl
Den nye rotorteknologi skal udnytte den omstændighed, at jernslammet primært lægger sig i sandfiltrets øvre lag. Ved at løfte dette lag med rotoren kan vandværket nøjes med at skylle det øverste lag af sandfiltret fri for jernslam og kun lejlighedsvis foretage et fuldt returskyl. Det vil føre til en betydelig vandbesparelse.
Hos Hillerød Vand glæder man sig over at kunne udvikle en teknologi, der samtidig beskytter bakteriekulturen, og sørger for at fjerne den ammonium, der er i grundvandet:
– Ved at nedsætte behovet for returskyl kan vi sikre en mere ressourceeffektiv og bæredygtig drikkevandsproduktion, og det er både i vores og kundernes interesse, fortæller Peter Underlin, COO og forsyningschef ved Hillerød Vand.
Vandspild på én procent
Indledningsvis skal projektgruppen designe og teste rotoren i mindre skala i laboratorierne på Teknologisk Institut.
– Her har vi mulighed for at teste forskellige designs, så vi ender ud med en optimal rotor, der sikrer udvaskningen af det jernslamholdige skyllevand og kun påvirker de biologiske processer i det øvrige sandfilter minimalt, siger Sanin Musovic.
Den nyudviklede rotor skal efterfølgende testes i forskellige typer af sandfiltre i pilot- og semi-fuldskala hos hhv. Verdo Vand og Hillerød Vand. Her vil projektets partnere under mere virkelighedstro omstændigheder få indsigt i effekten af rotoren og få vigtige erfaringer med driften.
Partnerne i projektet forventer med den nye teknologi at kunne nedsætte vandspildet til blot én procent af den samlede drikkevandsproduktion.
Projektet løber fra januar 2022 og frem til udgangen af 2023.
*MUDP – Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.