Nordhavn tager kæmpebatteri i brug

Fremtidens energiforsyning kommer også til at omfatte store batterier, der kan sikre et stabilt elnet på trods af store udsving i elforbruget.
Et batteri, der kan levere strøm til 60 husstande i et døgn, er taget i brug i Nordhavn i et projekt, der skal skabe viden om den fremtidige energilevering. Pressefoto.
Et batteri, der kan levere strøm til 60 husstande i et døgn, er taget i brug i Nordhavn i et projekt, der skal skabe viden om den fremtidige energilevering. Pressefoto.

Energylab Nordhavn

  • EnergyLab Nordhavn er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.
  • Li-ion-batteriet i P-hus Lüders i Nordhavn kan forsyne cirka 60 husstande i et døgn, når det er fuldt opladet. Batteriet har en effekt på 630 kW og kan lagre 460 kWh.

Den grønne omstilling og nye forbrugsmønstre udfordrer elnettet. Produktion fra blandt andet vindmøller og solcelleanlæg svinger, og om nogle få år forventes forbruget til opladning af elbiler, til elvarme og til varmepumper at stige betragteligt. Det er en udvikling, som elnetselskabet Radius nu får mulighed for at forberede sig på med etableringen af Danmarks første store batteri i et bynært miljø. Kæmpebatteriet, der vejer 3,5 tons, kan forsyne cirka 60 husstande i et døgn og er placeret i P-hus Lüders, som By & Havn har stillet til rådighed for projektet forsknings- og demonstrationsprojektet ‘EnergyLab Nordhavn’.

Perfekt laboratorium

– Nordhavn er noget nær det perfekte laboratorium for os. Batterier, der er koblet op på elnettet, vil med stor sandsynlighed være en nødvendig fremtidig teknologi for at opretholde den høje forsyningssikkerhed. Nu er vi i gang med at afprøve, hvordan denne nye teknik og de markedsmæssige løsninger bidrager hertil – herunder om elnettet kan drives mere omkostningseffektivt, siger bestyrelsesformand i Radius Elnet, Knud Pedersen.

Det er Radius Elnet og ABB, der som de første i Danmark realiserer en af visionerne bag Smart Grid, nemlig at fremtidens elnet skal kunne håndtere større udsving i elproduktionen og nye forbrugsmønstre.

– Fremtiden for energilagring med batterier direkte tilsluttet elnettet ser ud til at ligge lige foran os. I ABB ser vi et globalt marked for net-tilsluttede batterier i kraftig vækst, og det er et marked, vi satser massivt på fremadrettet. Anvendelsesmulighederne er mange, men særligt integration af vedvarende energi og lagerkapacitet til elbiler og -busser er oplagte. Udviklingen er yderligere understøttet af, at priser på lithium-ion-batterier er faldende, siger Claus Madsen, administrerende direktør i ABB Danmark.

Vigtigt for 2025-mål

For Københavns overborgmester, Frank Jensen markerer det nye batteri et skridt i arbejdet frem mod en endnu grønnere hovedstad.

– Vi stiller København til rådighed, så virksomheder og forskere kan udvikle og teste nye, grønne løsninger. Det nye batteri er et konkret resultat af vores ambitiøse partnerskab her i Nordhavn og understreger, at vi går forrest for at reducere CO2-udledningen, siger Frank Jensen.

ABB har udviklet det komplette batterisystem i tæt samarbejde med Radius.

– EnergyLab Nordhavn har samlet en lang række aktører, som lige nu udvikler fremtidens bæredygtige energisystemer. Det muliggør blandt andet, at et batteri i denne størrelse integreres i elnettet, og det er løsninger som dem, der er afgørende for, at København når sit ambitiøse mål om at være CO2-neutral i 2025, siger Jakob Møller Nielsen, der er serviceområdechef for Byens Udvikling i Københavns Kommune og formand for styregruppen i EnergyLab Nordhavn.

Se en præsentation af batteriet her
Pressefoto.
Pressefoto.

Relateret indhold