Kølehuses energiforbrug til indfrysning kan reduceres

Selvstændige kølehuse bruger i dag enorme mængder energi, når der foretages indfrysninger. Dette forventer Teknologisk Institut igennem et nyt projekt at reducere med 30 procent.
Ideen med projektet er at udvikle en ny superoptimeret karton indfryser. Foto: Teknologisk Institut.
Ideen med projektet er at udvikle en ny superoptimeret karton indfryser. Foto: Teknologisk Institut.

Når kølehuse hvert år i Danmark indfryser op mod 1,5 mio. tons kød i 20 meter lange og 10 meter høje frysetunneller forbruges ca. 122 kWh. Samlet set bruges der omkring 220 GWh til indfrysning om året i Danmark. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Teknologisk Institut.

Med hensyn til energieffektivitet og hurtig indfrysning er opbygningen af de eksisterende frysetunneller langt fra optimal, hvorfor Teknologisk Institut ser på at optimere designet af indfrysere og pakningen af paller. Projektleder Jóhannes Kristófersson fra Teknologisk Institut fortæller følgende om projektet og dets målsætninger:

Ideen med projektet er at udvikle en ny superoptimeret karton indfryser, hvor energiforbruget til indfrysning reduceres med 30 procent.

Projektleder Jóhannes Kristófersson Teknologisk Institut

– Ideen med projektet er at udvikle en ny superoptimeret karton indfryser, hvor energiforbruget til indfrysning reduceres med 30 procent i forhold til eksisterende indfrysere. Hele indfrysningen kræver et stort energiforbrug, som vi mener kan reduceres ved for eksempel at se på luftflowet mellem pallerne og pladerne samt styringen af fryseforløbet og optimering af ventilationen, siger han.

Måling og simulering

Projektet ser på forskellige optimeringsmuligheder for at sænke det direkte energiforbrug samt at øge indfrysningskapaciteten, fremgår det af pressemeddelelsen.

Målinger på eksisterende indfryser og simuleringer skal vise, hvordan en indfryser designes eller renoveres bedst for den energioptimale indfryser. Stabling og placering af paller, luftflow, trykfald og temperaturforløbet under frysningen skal undersøges i projektet, skriver Teknologisk Institut.

Projektet er et samarbejde mellem Claus Sørensen A/S, Hørup Maskiner A/S, Günther GmbH & Co samt Teknologisk Institut med støtte fra ELFORSK.

Relateret indhold