Med en investering på knap 30 millioner kroner inviterer København, Helsinki og Antwerpen nu de mest innovative virksomheder inden for smart city og big data til at udvikle en dataplatform, der skal kunne håndtere alverdens storbyudfordringer.
Platformen skal blandt andet kunne styre trafikken, så bilerne skaber mindst mulig luftforurening, sikre Diabetes-patienters velbefindende, når de er uden for lægernes rækkevidde samt modvirke trafikpropper, når man skal tømme et stort stadion midt i byen, og det er også de helt konkrete udfordringer, som virksomhederne skal tage livtag med, når København som en af tre udvalgte, europæiske storbyer nu åbner for det præ-kommercielle EU-udbud, Select for Cities, sammen med Helsinki og Antwerpen.
Mange sensorer
Målet med Select for Cities er helt konkret at udvikle en såkaldt internet of everything-platform, der kan få alle de mange sensorer, der i dag registrerer data om alt fra luftforurening, skraldemængden i byens affaldskurve og antallet af biler på vejene, til at tale sammen via internettet. For mens man allerede måler eksempelvis luftforureningen i realtid i København og ligger inde med info om byens trafikstrømme, så er det evnen til at sammenkoble de mange forskellige datakilder, der rummer kimen til at få verdens storbyer til at fungere mere bæredygtigt. For kan man eksempelvis koble realtidsdata om luftforurening med info om de aktuelle trafikstrømme, så er der pludselig mulighed for at styre trafiksignalerne, så de får bilerne til at holde en hastighed, hvor de forurener mindre – eller lede dem ad helt andre veje for at nedbringe luftforureningen lokalt.
God mulighed
– Select for Cities er en sjældent god mulighed for de virksomheder, der gerne vil være med til at drive smart city-agendaen. Dels finansierer Select for Cities udviklingen af en platform, som vil kunne udnytte big data på en helt ny måde, og som der er stor efterspørgsel på på verdensplan. Dels får virksomhederne selv rettighederne til platformen, som de potentielt kan gå ud og sælge til alverdens storbyer bagefter, siger teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell.
Med Select for Cities skal København være med til at bringe Europas storbyer til næste Smart City-niveau, hvor det gælder om systematisk at udnytte big data til at styre verdens storbyer mere effektivt. Smart City-rationalet er, at jo mere viden man har om, hvordan byen rent faktisk bliver brugt, jo bedre kan man sikre, at alt fra trafiksignaler, gadebelysning og bygninger bliver styret, så de rent faktisk afspejler beboernes behov og udnytter byens ressourcer optimalt.
Skridtet videre
– Smart City-tankegangen ligger i direkte forlængelse af den måde, vi tænker byudvikling på i København, hvor det netop er hensynet til miljø, mennesker og livskvalitet, der er styrende. Vi åbnede sidste år Smart City-laboratoriet Street Lab i hjertet af København, og med Select for Cities går vi skridtet videre i jagten på at skabe en bæredygtig by, som kan rumme endnu flere mennesker på en endnu smartere måde. Select for Cities er med til at cementere København som en markant Smart City-spiller, og det kan være med til at tiltrække endnu flere udenlandske virksomheder, siger Morten Kabell (EL).
Gå hjem-møde
Frem til den 14. april kan interesserede virksomheder melde deres bud ind til Select for Cities, ligesom virksomhederne har mulighed for at søge en udbuds-partner blandt virksomheder og universiteter med supplerende evner. Derefter vil de mest kvalificerede virksomheder blive udvalgt til at arbejde videre med opgaven i regi af Select for Cities, hvor det altså er helt konkrete udfordringer i København, Antwerpen og Helsinki, der udgør omdrejningspunktet for udviklingen af en ny IoT-platform.
I København drives Select for Cities af Copenhagen Solutions Lab i Københavns Kommune.
Interesserede virksomheder har mulighed for at deltage i et gå hjem-møde arrangeret af Clean og Bloxhub den 1. marts, hvor blandt andet mulighederne i Select for Cities er på programmet.