Klimaanbefalinger sidst på året

Klimarådet forventer at rådgive regeringen og Folketinget om omstilling til fossilfrit samfund fra slutningen af 2015.
Klimarådet skal give bud på, hvordan vi sikrer os mod det mere eksteme klima. Foto: Colourbox.
Klimarådet skal give bud på, hvordan vi sikrer os mod det mere eksteme klima. Foto: Colourbox.

Klimarådet består af

  • Peter Birch Sørensen (Formand), professor i Økonomi
  • Katherine Richardson, professor i oceanografi
  • Niels Buus Kristensen, institutdirektør ved Institut for Transport
  • Jette Bredahl Jacobsen, professor ved institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
  • Poul Erik Morthorst, professor i energiøkonomi
  • Pia Frederiksen, sektionsleder og seniorforsker ved institut for miljøvidenskab ved Århus Universitet
  • Jørgen Elmeskov, rigsstatiker hos Danmarks Statistik

Klimavismændene er udpeget på baggrund af deres høje klimafaglige niveau og brede ekspertise, skriver Klimaministeriet i en pressemeddelelse efter udpegelsen

Rådet er nedsat til at vejlede regeringen i omstillingen af samfundet til mindre CO2 udledning på den billigste måde. Denne funktion ser ud til at træde i kraft fra slutningen af 2015. Formand Peter Birch Sørensen siger til Altinget, at rådet først kan levere fra slutningen af 2015, da det tager tid at etablere sekretariatet.

Ikke et modspil

Klima- Energi- og Bygningsministeriet har tidligere været uenige i Det Miljøøkonomiske Råds udspil om bl.a. støtte til vedvarende energi.

– Det er ikke Klimarådets opgave at kritisere vismændenes udspil, men blot at følge klimaloven og komme med anbefalinger til omkostningseffektiv omstilling af samfundet. Omstillingen af samfundet er en omfattende problemstilling, der berører flere sektorer, hvorfor det er nødvendigt med specialister til at kigge på det problem, siger Peter Birch Sørensen, der har en fortid som formand for Det Økonomiske Råd.

Førerposition på klimaområdet

Peter Birch Sørensen påpeger om arbejdet i Klimarådet, at der stadig vil være en effekt i at gå foran på klimaområdet, – enten gennem eksemplets magt, eller ved at fremme en teknologisk udvikling, som kan gøre det billigere for andre lande at sænke deres udslip.

I klimaloven fremgår det, at rådets medlemmer skal have være klimafaglige indenfor energi, bygninger, transport, landbrug, miljø, natur og økonomi.

Relateret indhold