Kigger ind i fremtiden: Forventer flere danske datacentre

Brancheforeningen Datacenter Industrien forudser, at flere aktører vil opføre datacentre i Danmark. Vores veludbyggede fjernvarmenet kan aftage overskudsvarmen og gøre datacentrene til en del af den grønne omstilling.
Det veludviklede, danske fjernvarmesystem kan være medvirkende til, at flere ønsker at anlægge datacentre her i landet, da overskudsvarmen fra centrene kan sendes direkte ud i det allerede eksisterende fjernvarmenet.
Det veludviklede, danske fjernvarmesystem kan være medvirkende til, at flere ønsker at anlægge datacentre her i landet, da overskudsvarmen fra centrene kan sendes direkte ud i det allerede eksisterende fjernvarmenet.

Efter et udfordrende år, hvor ikke bare ét men to gigantiske Meta datacentre blev sat på pause i hhv. Odense og Esbjerg, kigger datacenterbranchen nu ind i 2023 med en forventning om en betydelig fremgang i Danmark, især for colocation-segmentet.

Dertil kommer et øget fokus på bæredygtige tiltag såsom overskudsvarme og balancering af elnettet via de allerede eksisterende datacentres nødstrømsløsninger.

– Med det store behov for data, og dermed datacentre, ser vi, at danske datacenteroperatører i højere grad har fokus på energieffektivitet og bæredygtighed, hvor datacentrene skal være en del af den grønne omstilling, siger Merima Dzanic, Head of Strategy & Operations fra Datacenter Industrien (DDI), der netop har publiceret datacenterbranchens markedsrapport for 2023.

I rapporten har Datacenter Industrien samlet en stribe tendenser i branchen, der kommer til at kendetegne 2023: Overskudsvarme, balancering af elnettet og vandkøling:

Overskudsvarme

Det forventes, at flere datacentre vil blive tilsluttet til fjernvarmesystemet i fremtiden. Dog er der fortsat tekniske og økonomiske udfordringer, der skal løses på tværs af sektorer, herunder fjernvarmesektoren, datacenterbranchen samt i de kommunale enheder, for at sikre fuld udnyttelse af det store potentiale indenfor overskudsvarme.

Vores veludviklede fjernvarmesystem gør Danmark til et foregangsland, når det kommer til genbrug af overskudsvarme fra datacentre.

Balancering af elnettet

Danmark har et af de mest pålidelige elnetsystemer. For at bibeholde denne pålidelighed, kan datacentrene hjælpe med at balancere elnettet og sikre stabiliteten, når der for eksempel sker udsving i de grønne strømkilder.

Dermed vil datacentrene i højere grad være en vigtig spiller, som kan være med til at balancere elnettet via dets nødstrømsløsninger.

Vandkøling

En kombination af den eskalerende energikrise i Europa og den stigende rackdensitet, skubber til interessen og efterspørgslen efter vandkølingsløsninger. Både immersion-cooling og direct to chip-cooling, vinder frem i datacenterindustrien på globalt plan, og kan give en betydelig energibesparelse for operatørerne.

På kort sigt forventes en stigende grad af hybride kølesystemer, hvor mange operatører vil kombinere vandkøling med eksisterende traditionelle kølesystemer

EU-direktiver kan komme Danmark til gode

Fokus på energieffektivitet og bæredygtighed er med til at holde energiforbruget nede, trods vækst i markedsaktiviteten, hvor væksten forventes fremskrevet med næsten en fordobling frem mod 2026.

2022 har været et udfordrende år i den global datacenterbranche, og de kommende direktiver fra EU vil i større grad udfordre operatørerne på deres energiforbrug i Europa, hvilket kan komme Danmark til gode, vurderer direktør for Datacenter Industrien, Henrik Hansen.

– Danmark er godt stillet i forhold til EU’s kommende energieffektiviseringsdirektiver, hvor vi blandt andet er foregangsland for brug af overskudsvarme samt udvikling af grønne tiltag. Vi forudser, at investorerne kommer til Danmark i stigende grad på grund af de grønne løsninger, som vi kan være med til at fremme og udvikle her i landet.

Relateret indhold