Kan plantevægge mindske luftforeningen? København gør forsøget

”En rigtig god start”. Sådan lyder det fra Teknologisk Institut, der har rådgivet Københavns Kommune i forhold til en plantevæg, der opsættes på en boligejendom på den meget trafikerede Roskildevej.
Beboerne i andelsboligforeningen Ålholmhus, der ligger på hjørnet af Roskildevej og Ålholmvej i Valby, er udsat for bilos i store mængder. Nu skal det undersøges, om en plantevæg på facaden kan reducere forureningen. Foto: Christian Brems

Roskildevej er et af de mest forurenede områder i Københavns Kommune, bl.a. fordi der kører tusindvis af biler forbi hver eneste dag. Bilernes udstødningsgasser ender inde i lejlighederne og skaber et indeklima, der i værste fald er skadeligt for beboerne.

På den baggrund indleder kommunen nu et banebrydende forsøg. Her undersøges, om en særlig plantevæg på husfacaden på en boligejendom på hjørnet af Roskildevej og Ålholmvej i Valby kan nedsætte luftforureningen inde i lejlighederne.

Læs også

NCC opfører Nordens første svanemærkede kontorbyggeri

A4 Arkitekter og Ingeniører er bygherrerådgiver på hele byggeriet inkl. plantevæg. Teknologisk Institut har rådgivet om udformning af plantevæggen, herunder hvilke planter, som vil give den største virkning. Teknologisk Institut vurderer, at forsøget med plantevæggen er et af de første på verdensplan.

– Det er svært at komme med et konkret bud på en mulig reduktion af de skadelige PM2.5 partikler, men et sted mellem 20-60 er sandsynligt på netop dette sted med den planlagte plantevæg. Det afhænger dog af mange faktorer, og en endelige dom over plantevæggens præcise virkning kræver flere forsøg end dette. Men det er en rigtig god start, siger forretningsleder og ph.d. fra Teknologisk Institut, Stig Koust.

Årsag til lungekræft

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er forurening med fine partikler og dieseludstødning årsag til lungekræft. Der er dertil mistanke om, at forurenet luft også øger risikoen for andre kræftformer. Forurening med partikler medfører også hjertekarsygdomme, forværring af astma og nedsat lungefunktion.

Hvert år er luftforurening skyld i ca. 4.000 for tidlige dødsfald i Danmark, heraf ca. 400 i København. Et studie fra Københavns Universitet har ydermere vist, at børn som bor i luftforurenede områder, får lavere afgangskarakterer fra grundskolen.

Forsøget sker i et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Læs også

Vil genopføre PCB- og skimmelramt skole i fleksible CLT-moduler

Sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling, siger:

– Det kommende forsøg med plantevægge, der potentielt kan bidrage til bedre luftkvalitet i boliger, er endnu et skridt i den rigtige retning – og helt i tråd med, hvad kommunens ekspertgruppe for sundhed og luftkvalitet har anbefalet København at gøre.

Måler på plantevæggens effekt

Forsøget med plantevæggen bliver fulgt nøje af professor Matthew Johnson fra Københavns Universitet. Han skal bl.a. måle på plantevæggens effekt.

Målingerne vil bestå af otte sensorer – fire udendørs på gaden og bygningen samt fire indendørs i lejligheder. De vil måle før, under og efter byggeriet og opsætningen af plantevæggen.

Projekt plantevæg ligger i forlængelse af klimakarréen i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro. Arkivfoto: Københavns Kommune.

De fire sensorer indendørs er fordelt i tre lejligheder, som får plantevæg og energirenovering og én kontrollejlighed som kun får energirenoveringen. Det forventes, at de endelige resultater er klar i august 2025.

Teknik- og miljøborgmester, Line Barfod, siger:

– Vi får mere og mere viden om, hvor meget luftforurening påvirker københavnerne. Det medfører både alvorlig sygdom og for tidlig død. Dertil kommer, at luftforureningen giver indlæringsvanskeligheder for børn og unge. Derfor håber jeg naturligvis meget på, at dette forsøg viser, at plantevægge kan blive en del af værktøjskassen i bekæmpelsen af bilos og anden forurening, der trænger ind i folks hjem, siger hun.

En del af noget større

Etableringen af plantevæggen er en del af Klimafacade+; et koncept, hvor facaden på ældre etageejendomme efterisoleres udvendig. Konceptet kobler bæredygtighed med økonomisk rentabilitet.

Læs også

Årets Arne med fuld fokus på natur og kultur. Se de 5 nominerede her

Projektet lægger sig dertil i naturlig forlængelse af kommunens eksisterende indsatser for ren luft: Forbud mod de ældre og mest forurenende brændeovne. Et kommende landstrømsanlæg på havnen, så krydstogtskibe kan slukke motoren under besøg. Og så er reglerne for fossilbiler strammet. Alt sammen for at sikre københavnerne renere luft.

Målingerne koster samlet set 300.000 kr. inklusiv en rapport, som opsamler resultater. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen deles om udgiften.

Relateret indhold