H.C. Ørsted instituttet har fået LED-lys i 1.000 armaturer, som er en blanding af down light og pendler, da den hidtidige belysning var utidssvarende. Instituttet melder nu, at energiforbruget er faldet med op til 80 pct.
H.C. Ørsted instituttet har hele tiden været på udkig efter en løsning, der tog højde for den oprindelige arkitektur ved at respektere lamperne og deres placering i bygningen. Derfor er de eksisterende lamper blevet restaureret ved samme lejlighed, og det har givet en tilbagebetalingstid på fem-seks år.
Resultatet er energibesparelser og bedre lys samtidig med, at vi bevarer den oprindelige arkitektur. Vores 40 år gamle belysningsarmaturer er blevet som nye igen.
Civilingeniør Reza Rad Københavns Universitet
– Vi valgte Fischer Lighting, da de var dedikerede til finde bæredygtige løsninger tilpasset vores behov på H.C. Ørsted Instituttet. Resultatet er energibesparelser og bedre lys samtidig med, at vi bevarer den oprindelige arkitektur. Vores 40 år gamle belysningsarmaturer er blevet som nye igen. Det fortæller Reza Rad, civilingeniør, Københavns Universitet.
Bæredygtig løsning
Instituttets LED-installation er sket uden udskiftning af armaturer, da man simpelthen har skåret toppen af de eksisterende armaturer og indsat en ny fatning. Den nye fatning er et enkelt system bestående af to møtrikker og et rør, hvori komponenterne til LED-lyset er monteret. Løsningen er både hurtig, billig og giver ikke meget affald, forklarer Lars Elmvang fra Fisher Lighting.
– Med denne metode sparer vi miljøet for en stor belastning. Normalt ville man smide det gamle armatur ud og sætte et nyt op. Men det belaster miljøet med affald fra det gamle armatur, og desuden skal miljøet leverer materialer til det nye armatur. Jeg har det rigtig godt med at undgå det spild, udtaler Reza Rad.
Støtte fra Region Hovedstaden
Fischer Lighting’s forretningsmodel og koncept har modtaget en mio. kr. i støtte af Region Hovedstaden igennem acceleratorprogrammet “Nye grønne forretningsmodeller”.
– De enkelte projekter opnår et energitilskud fra DONG, når de gennemføres, fortæller Lars Elmvang.
Den patenterede løsningen egner sig især til de udbredte down lights i storcentre, hoteller, lufthavne, kantiner samt på gangarealer på kontorer som på H.C. Ørsted Instituttet.