I et år præget af stor usikkerhed og mange udfordringer i de globale forsyningskæder er det lykkedes det danske vedvarende energiselskab Better Energy at tilslutte ti solcelleparker til elnettet i Danmark og to i Polen. Investeringen i den grønne omstilling i 2022 lyder på 2,9 mia. kr., oplyser selskabet, der netop har offentliggjort sin integrerede årsrapport for 2022.
De ti solcelleparker løber op i 534 MW, svarende til omkring 340.000 danskeres årlige elforbrug.
Selskabet udviklede i løbet af året en ny PPA-løsning, hvor flere virksomheder kan tage grøn energi fra den samme solcellepark gennem separate elindkøbsaftaler. Det betyder, at det ikke længere udelukkende er meget store energiforbrugere, der kan drage fordel af ny og konkurrencedygtig vedvarende energi.
I partnerskabet Impact I med Industriens Pension er 21 solcelleparker i Danmark og Polen nu blevet etableret til en samlet investeringssum på knap 5 mia. kr. og en produktionskapacitet på omkring 1 GW. På baggrund af det succesfulde samarbejde indgik Better Energy og Industriens Pension et nyt partnerskab (Impact II) til en investeringssum på omkring 6 mia. kr.
Stigningen i aktivitet afspejles også i antallet af medarbejdere, der steg fra 148 i årets begyndelse til over 264 ved årets udgang. Antallet af medarbejdere forventes at nå op på omkring 500 personer ved udgangen af 2023, hvor Better Energy vil øge aktiviteterne i Danmark, Polen, Sverige og Finland for at tilføje yderligere projekter til en allerede stærk kapacitetspipeline.
Vigtig investering fra ATP
Endelig bød Better Energy i 2022 velkommen til ATP, der med en af årets største investeringer trådte ind som minoritetsejer i selskabet. Investeringen er et led i ATP’s ambition om at styrke udviklingen af grøn, danskproduceret energi og medvirke til den grønne omstilling.
Samtidig opfylder investeringen det primære kriterie om at kunne sikre et attraktivt, risikojusteret afkast til medlemmerne.
– Tilbage i 2020 gennemførte vi i Better Energy vores transition fra udvikler til vedvarende energiselskab. Det betyder, at vi beholder ejerskab af egne solcelleparker i partnerskab med andre investorer, og det giver åbenlyst et andet kapitalbehov. Investeringen fra ATP hjælper med at sikre og fastholde momentum i alle vores markeder, siger adm. direktør Rasmus Lildholdt Kjær.
Kommunalt samarbejde
I 2022 ansøgte Better Energy om at anlægge en solcellepark, der bevæger sig over kommunegrænsen mellem Kolding og Vejle Kommune. Samarbejdet mellem de to kommuner og energiselskabet er et eksempel på, hvordan store grønne energiparker kan etableres uden statsstøtte og i tæt samspil med lokalområdet.
Solcelleparken er i netop disse dage i sidste høring før forventet endelig vedtagelse, og borgmester i Kolding Kommune, Knud Erik Langhoff håber, at processen kan tjene som inspiration for andre kommuner:
– Vi har sammen med Better Energy bevist, at det er muligt at sammentænke anlæggelsen af grønne energiparker i tæt samspil med lokale ønsker. Solcelleparker kan etableres ovenpå drikkevandsinteresser, øge biodiversiteten eller bygges på lavbundsjord. Den kommende solcellepark ved Viuf og Håstrup er et godt eksempel på, hvordan grønne energiparker kan åbne landskabet op med mere end 129 hektar til naturgenopretning, gendannelse af vandløb og biodiversitet.