Geotermi i Storkøbenhavn? Undersøger mulighederne i ny rammeaftale

Der er varmt under vores fødder. Det ved vi fra New Zealand, Yosemite i USA og Den Blå Lagune i Island. Nu skal varmen blive til fjernvarme i Vestforbrændings forsyningsområde. Innargi skal undersøge mulighederne.
Der bliver ingen lokal forurening, ingen støj og ingen lugt af rådne æg (som der er i Den Blå Lagune), når et geotermisk anlæg først er i gang, lover Innargi, der skal undersøge mulighederne for geotermisk fjernvarme i Vestforbrændings forsyningsområde. Foto: Getty Images
Der bliver ingen lokal forurening, ingen støj og ingen lugt af rådne æg (som der er i Den Blå Lagune), når et geotermisk anlæg først er i gang, lover Innargi, der skal undersøge mulighederne for geotermisk fjernvarme i Vestforbrændings forsyningsområde. Foto: Getty Images

Ingen, der har besøgt Den Blå Lagune i Island, kan være i tvivl om, at der er varmt inde i jordkloden. Meget varmt. Den geotermiske varme og muligheden for at omdanne geotermi til fjernvarme skal det geotermiske selskab Innargi nu undersøge nærmere i en rammeaftale med Vestforbrænding.

Aftalen er en del af arbejdet med at realisere Vestforbrændings plan for, at 30.000 boliger i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal omstilles fra olie- og gasforsyning til grøn fjernvarme.

Parterne skal frem til udgangen af 2024 analysere undergrunden samt det nuværende og kommende fjernvarmenet for at kortlægge, hvor geotermi bedst kan indpasses på nettet i samspil med Vestforbrændings andre varmekilder.

Adm. direktør i Innargi, Samir Abboud, siger:

– Vi vurderer, at geotermi har et betydeligt potentiale som ny vedvarende energikilde i Storkøbenhavn. De nye, energieffektive fjernvarmenet, som Vestforbrænding etablerer, betyder en meget effektiv udnyttelse af geotermien, fordi de temperaturer, undergrunden kan levere, spiller perfekt sammen med de lavere temperaturer, man anvender i moderne fjernvarmenet.

Læs også: Aarhus’ to første geotermiske anlæg er på plads

Uafhængig af sol og vind

Geotermisk opvarmning er en meget klimavenlig varmekilde til fjernvarme. Når pumperne i de geotermiske anlæg drives af vedvarende energi fra sol eller vind, er geotermi ikke kun CO2-neutral, men udleder heller ingen andre skadelige partikler. Og så er den geotermiske varmekilde altid til rådighed – også når solen ikke skinner og vinden ikke blæser.

– Vi får brug for meget mere grøn fjernvarme i fremtiden og her passer geotermien perfekt ind. Den umiddelbare vurdering er, at vi skal bruge op til tre geotermiske anlæg med en samlet effekt på 55 MW, men hvis prisen er konkurrencedygtig, kan vi nok indfase helt op til 100 MW geotermi, siger adm. direktør for Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel.

Han tilføjer, at Vestforbrænding, der både er affaldsselskab og leverer fjernvarme og elektricitet, vil anvende geotermi som en supplerende varmekilder sammen med overskudsvarme, udnyttelse af CO2-fangst og varmepumper.

Hvis alt går efter planen, kan Vestforbrænding næsten fordoble varmeleverancerne og gøre netværket til et af de største i Danmark.

Relateret indhold