Erhvervsminister: CO2-lagring er en væsentlig del af nyt klimamål

800.000 tons CO2 skal hvert år lagres på Hirtshals Havn, hvorefter det pumpes ned i Nordsøens undergrund. I dag drøfter parterne bag Greenport Scandinavia de videre ambitioner med erhvervsministeren.
CO2-fangst, -anvendelse og -lagring er på dagsordenen på dagens møde i Nordjylland, hvor bl.a. erhvervsminister Morten Bødskov deltager, for 'lagring af CO2 er en væsentlig del af løsningen til at nå regeringens ambitiøse mål om klimaneutralitet i 2045,' som han siger.
CO2-fangst, -anvendelse og -lagring er på dagsordenen på dagens møde i Nordjylland, hvor bl.a. erhvervsminister Morten Bødskov deltager, for 'lagring af CO2 er en væsentlig del af løsningen til at nå regeringens ambitiøse mål om klimaneutralitet i 2045,' som han siger.

De har dybe lommer i den nye, grønne EU-fond Fonden for Retfærdig Omstilling, der i sidste uge gav støtte på knap 50 mio. kr. til nye forsknings- og udviklingsprojekter inden for CO2-fangst, anvendelse og lagring (CCUS) under det nordjyske projekt CO2Vision NeXt.

I denne uger er der fundet 70 mio. kr. til to nordjyske pyrolyseanlæg: 33 mio. kr. til et Hydro Thermal Liquefaction-testanlæg, som Vesthimmerlands Biogas ved Farsø skal stå bag, og 37 mio. kroner til Vrejlev Biogas ved Vrå, der sammen med Frichs Pyrolysis vil opføre et testanlæg baseret på flashpyrolyse, hvor 30 ton biomasse og slam dagligt omdannes til at kunne levere gas og el til forsyningsnettene.

Det nordjyske projekt Greenport Scandinavia, der bl.a. skal gøre Hirtshals havn til et grønt europæisk knudepunkt indenfor CCUS, har dertil modtaget 109 mio. kr. fra EU-fonden

– I Fonden for Retfærdig Omstilling har vi en målsætning om at fremme udvikling, skalering og udbredelse af CCUS-teknologierne i samarbejde med det nordjyske erhvervsfyrtårn. Denne målsætning peger Greenport Scandinavia direkte ind i, og det bliver spændende at følge projektet, som har potentiale til at gøre en kæmpe forskel på området for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring – både nationalt og internationalt, siger formand for indstillingsudvalget i Fonden for Retfærdig Omstilling, Peter Hansen.

Læs også: Hofor søger byggepartner til CO2-anlæg til flere milliarder

Christian Motzfeldt, forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, tilføjer:

– Vi skal styrke danske virksomheder, som vil være med til at udvikle de lokale værdikæder for CCUS. I Danmark har vi nogle enestående muligheder for at opnå en styrkeposition i et voksende marked for grønne teknologier ved at udvikle økonomisk bæredygtige og skalerbare løsninger. Her er erhvervsfyrtårnet og de store nordjyske CCUS-satsninger et vigtigt skridt i den rigtige retning. Erhvervsfyrtårnet repræsenterer en styrkeposition, der ikke bare skal bære dansk erhvervsliv ind i fremtiden, men også både nationalt og internationalt være med til at skubbe på en dagsorden, vi som verdenssamfund ikke kommer uden om, siger han.

Nordjylland er allerede godt på vej

I dag er bl.a. erhvervsminister Morten Bødskov taget nordpå for at deltage i et partnerskabsmøde i det nordjyske erhvervsfyrtårn for CCUS, hvor man bl.a. andet skal drøfte, hvilke aktiviteter der skal søsættes for at drive den grønne omstilling endnu længere frem.

– Her er lagring af CO2 en væsentlig del af løsningen til at nå regeringens ambitiøse mål om klimaneutralitet i 2045. Nordjylland er allerede godt på vej til at blive et attraktivt marked for investeringer inden for fangst, anvendelse og lagring af CO2. Og jeg glæder mig til at blive endnu klogere på, hvilke nye projekter der ligger i støbeskeen. Det er med til at sikre lokale arbejdspladser, og samtidig give gedigne vækstmuligheder til resten af samfundet. Og det er netop ambitiøse projekter som Greenport Scandinavia, der bidrager til at udvikle den danske styrkeposition, så vi både nu og i fremtiden har den grønne førertrøje, siger erhvervsministeren.

Læs også: Klimastrategi gi’r gevinst: Udleder 153 ton CO2 mindre hvert år

Projekt Greenport Scandinavia skal bl.a. etablere et mellemlager til CO2 på Hirtshals Havn, som skal samle CO2 fra fem nordjyske biogasanlæg til udskibning i Nordsøen, hvor CO2’en pumpes ned i undergrunden.

På Hirtshals havn skal der konkret etableres et CO2-mellemlager med en kapacitet på 200.000 tons CO2 pr. år med en målsætning om at øge kapaciteten til 800.000 tons i 2028. Projektet forventer på sigt at udvikle Hirtshals havn til en international CO2 import/eksport terminal.

Relateret indhold