I løbet af de kommende godt halvandet år bliver der stor aktivitet ved siden af det københavnske affaldsenergianlæg Amager Bakke, der omdanner københavnernes affald til energi.
I Københavns Kommune har man et mål om 60 % reel genanvendelse af husholdningsaffaldet. Det nye sorteringsanlæg vil bidrage til at udsortere blandt andet plast, metal, papir og pap fra restaffaldet. Dermed forventes genanvendelsen at stige med omkring 6,5 %, hvilket svarer til 8.000 ton materialer om året, der kan få nyt liv.

2 mio. ton årligt: Materialestationer skal håndtere hovedstadens byggeaffald
Det nye anlæg på ca. 5.300 kvm bliver det første af sin slags i Danmark. Det baseres på NIR scanning af affald, en ballistisk separator, magnetisk sortering og en hvirvelstrøms-separator. Anlægget automatiseres i størst muligt omfang.
Projektet omfatter opførelse af et sorteringsanlæg, der omfatter en modtagerhal, proceshal og en teknikbygning. Yderligere er der to overdækkede områder for hhv. ballelager og containerplads. Det viser et opslag i Hubexos SMART, der leverer data om bygge- og anlægsprojekter til byggeriets parter i Norden. Her er budgettet anslået til 300 mio. kr. Heraf er værdi af bygningsentreprisen anslået til 100 mio. kr.

Projektleder Per Brask fra bygherren ARC’s (Amager Ressourcecenter) siger:
– Det nye sorteringsanlæg vil bringe ny teknologi til Danmark, og vi ser frem til at etablere anlægget sammen med dygtige leverandører. Det er en spændende rejse, vi begiver os ud på, og vi forventer et stort erfaringspotentiale.
Har referencerne i orden
Designet af det nye affaldssorteringsanlæg er lagt i trygge hænder hos Gottlieb Paludan Architects, der har referencerne i orden. Således har Gottlieb Paludan Architects allerede designet markante bygninger i samme branche i både ind- og udland.

Verdens største PtX-anlæg står klar: Kan nu blive mere interessant for flere investorer
Her kan bl.a. nævnes Hofors Energicentral Nordhavn, verdens største waste-to-energy-anlæg, Shenzhen Energy Ring, i Kina, et nyt flisfyret varmeværk i Skive, et kommende biomasseværk i Rya i svenske Göteborg, Solrødgård Klima- og Miljøcenter for Hillerød Forsyning m.fl.
Bæredygtig agenda
Første spadestik til hovedstadens nye sorteringsanlæg er nu taget, og hovedentreprenøren Pihl & Søn og LM Byg, der begge hører til i Pihl-koncernen, kan sætte arbejdet i gang sammen med den hollandske teknikentreprenør Banzo. Artelia og Rambøll er med på ingeniørdelen. Artelia rådgiver bl.a. om både el og konstruktioner.

LM Byg går målrettet efter kommende udbud på vandværksbyggerier
Thomas Hejnfelt, salgs- og tilbudsdirektør i Pihl Koncernen, siger:
– Det her projekt kombinerer teknisk kompleksitet med en klar bæredygtig agenda – og det er netop der, vi som entreprenør trives bedst. Vi ser det som en kærkommen mulighed for at bidrage med vores erfaring fra store og teknisk krævende anlæg, og samtidig være med til at løfte en vigtig samfundsopgave.

Pihl-koncernens virksomheder har som arkitekten erfaringer med tekniske anlæg. Således er LM Byg bl.a. netop nu i gang med at færdiggøre Solrødgård Vandværk for Hillerød Forsyning. Entreprenøren står også bag opførelsen af Hofors nye og topmoderne vandværk, Værket ved Thorsbro i Ishøj.
Det nye anlæg ved Amager Bakke forventes af kunne sættes i drift i andet halvår af 2026.