Den rette belysning gør stor forskel

En række projekter har modtaget støtte fra Dansk Energis ELFORSK-program til at forske og udvikle på aktiv brug af dagslys og LED-lyskilder til at fremme sundhed og effektivisere energiforbrug.
En række projekter på sygehuse, skoler, boliger og arbejdspladser har modtaget støtte fra Dansk Energis ELFORSK-program. Foto: Colourbox.
En række projekter på sygehuse, skoler, boliger og arbejdspladser har modtaget støtte fra Dansk Energis ELFORSK-program. Foto: Colourbox.

Dansk Energis ELFORSK-program bevilliger i år 21 millioner kroner til 19 projekter inden for belysning. Yderligere bidrager aktørerne selv til forsknings- og udviklingsprojekterne, hvorfor der samlet forskes og udvikles for 36,5 millioner kroner, fremgår det af ELFORSK.

– Kommunerne og regionerne er OBS på livskvaliteten for borgerne, og sundhedsaspektet er rigtig meget ‘in’ i øjeblikket. Ikke mindst for mange ældre mennesker og for psykisk syge kan den rette belysning gøre en stor forskel. Ofte vil netop dén belysning være uhyre energieffektiv, så vi ser gode muligheder for at bruge sundhed som en løftestang for energibesparelser og sparede driftsudgifter, siger forskningskoordinator Jørn Borup Jensen fra Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Kommunerne og regionerne er OBS på livskvaliteten for borgerne, og sundhedsaspektet er rigtig meget ‘in’ i øjeblikket.

Forskningskoordinator Jørn Borup Jensen Dansk Energi

Glaskvalitet og depression

Der er blandt andet givet 1,1 millioner kroner fra ELFORSK til at støtte et projekt, der tester, hvorvidt der findes en sammenhæng mellem glaskvalitet og depression samt mangel på D-vitamin og infektion fra bakterier.

Projektet ledes af Volfdesign i Søborg med Rambøll, SBI, Aalborg Universitet, DTU Fotonik og Psykiatrisk Center København som samarbejdspartnere. På baggrund af projektet undersøger man i Haderslev Boligforening beboere i lejligheder med henholdsvis diamantglas og trelagsruder.

Baggrunden er, fortæller Jørn Borup Jensen, at de nye glastyper tillader, at der kommer flere ultraviolette stråler ind i lejlighederne. Det forventes, at det kan gavne sundheden og give energibesparelser.

Dynamisk LED

Psykiatrisk Center København har modtaget støtte på 1,3 millioner kroner og skal ifølge ELFORSK i samarbejde med DTU Fotonik samt virksomheden Chromaviso undersøge, om indlæggelsestiden og medicinforbruget hos patienter med depression kan mindskes ved brug af dynamisk LED-belysning.

ELFORSK påpeger desuden, at andre projekter har vist, at patienter på nordvestvendte sengestuer, hvor solindstrålingen er lavere, lå længere end patienter på syd østvendte stuer med mere sollys. LED-lys kan variere i farver og intensitet og dermed efterligne naturligt lys til gavn for patienternes døgnrytme.

Relateret indhold