Et EU-krav til energiforbedringer betyder allerede nu, at medlemslandene skal sænke energiforbruget i beboelsesbygninger med 16 % inden 2030 og med 20-22 % inden 2035. Samtidigt kræves det, at mere end halvdelen af energibesparelserne skal komme ved, at man renoverer de bygninger, der har den dårligste energieffektivitet.
Hos arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk anbefaler man derfor nu de danske byggevirksomheder til at supplere forretningsområderne med en uddannelse som energivejleder med fokus på klimaskærmen:
– Undersøgelser viser, at boligejerne tror, at deres bolig er i langt bedre stand end tilfældet er. Men faktisk har hver femte bolig et energimærke i den allerdårligste ende af skalaen, og kun hver fjerde ligger på en tidssvarende standard, siger direktør Morten Frihagen.
Dansk Håndværk: Tak for hjælpen til de nye klimakrav
Han fortsætter:
– Så når politikerne skal reducere det voldsomme energispild, bliver det en god forretning at tilbyde energivejledning, fordi virksomheden med en gennemgang kan pege konkret på de opgaver, der er rentable og nødvendige for at reducere forbruget.
Stadig et stort potentiale
Det bliver i særlig grad en mulighed for de små og mellemstore håndværksvirksomheder, vurderer Morten Frihagen, da opgaverne byder på hver deres udfordring og løsning og ligger bredt fordelt i landet, hvorved det bliver en individuel opgave i hvert enkelt tilfælde:
– Energivejledning skal ikke kun betragtes som en forretning i sig selv. De største muligheder ligger i det arbejde, der følger efter, når kunden kan se, hvad der bør gøres, siger han.
17.000 kr. i tilskud: Varmepumpepulje skal få flere væk fra olie og gas
– Indtil videre har mange kun reduceret deres energiforbrug ved at skifte fra eksempelvis olie til el. Derfor ligger der stadigt et stort potentiale for besparelser gennem isolering, tætning og forbedringer af bygningernes klimaskærm. Her bør de små og mellemstore håndværksvirksomheder være klar til at gribe mulighederne, understreger Morten Frihagen.