I en ny budgetaftale afsætter politikerne fra syv partier på tværs af Borgerrepræsentationen nu 450 mio. kr. til CO2-fangst og udvikling af vedvarende energiproduktion i København.
Aftalen er godt nyt for den grønne omstilling af hovedstaden og et stort skridt mod CO2-fangst i København. Initiativet vil være med til at opfylde kommunens målsætning om at være CO2-positiv i 2035.
CO2-fangst på Amagerværket, der producerer fjernvarme og el til hovedstadsområdet, vil kunne fjerne op mod 900.000 tons CO2 fra atmosfæren og dermed skabe et positivt CO2-regnskab for Københavns Kommune.
Aalborg Portland indvier nyt anlæg til CO2-fangst
Til sammenligning forventes transportsektoren i København at udlede omkring 600.000 ton CO2 i 2026.
Kan stå klar i 2030
De afsatte midler til CO2-fangst vil medvirke til, at Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) kan afgive et bud på Energistyrelsens støttepulje. Bestyrelsesformand Susanne Juhl siger:
– At fange og lagre CO2 – i stedet for at udlede den i atmosfæren – bidrager markant til Københavns Kommunes nye klimaplan. Og dermed også til, at Danmarks samlede udledninger kommer tættere på regeringens 2030-mål om en reduktion i CO2-udledningen på 70 %.
Energistyrelsen forventes at åbne udbuddet til CCS-støttepuljen i efteråret 2024. Tildeling af støtte til de udvalgte selskaber vil ifølge Energistyrelsens nuværende plan ske i første halvdel af 2026.
Hvis Hofor tildeles støttemidler fra staten, kan CO2-fangstanlægget efter den nuværende, kompakte tidsplan stå klar i 2030.
Et af flere tiltag
Arbejdet med CO2-fangst er kun et af flere tiltag, der skal give en flerstrenget og fremtidssikret varmeforsyning i København. Samtidig belastes klimaet mindst muligt.
Senest har Hofor fortalt om en flere milliarder kroner stor satsning på nye varmepumper, der skal drives af blandt andet grøn strøm fra vindmøller og solcelleparker.
Enighed: EU-lande skal samarbejde om CO2-fangst og -lagring
Denne udvikling understøtter den nye budgetaftale, når der afsættes penge til at gøre Københavns Kommunes bygninger klar til fremtiden med lavtemperatur i fjernvarmen.
Budgetaftalen er indgået mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti