Bygningers samspil med energisystemet skal forbedres

Klimarådet har konkluderet, at Danmark ikke er langt foran i den grønne omstilling og fremhæver bygningers rolle i omstillingen til et lavemissionssamfund.
Bygninger er centrale, når det gælder om at være frontfigur på klimaområdet. Foto: Colourbox.
Bygninger er centrale, når det gælder om at være frontfigur på klimaområdet. Foto: Colourbox.

Klimarådet udgav i slutningen af november sin første rapport ‘Omstilling med omtanke’, og en af konklusionerne er, at Danmark halter bagefter, når det gælder om at være frontfigur på klimaområdet. Yderligere peger rapporten på bygningerne som værende centrale i omstillingen og fremhæver fire barrierer herfor.

Bygninger er centrale, fordi en væsentlig del af energiforbruget sker her. Samtidig er der teknologiske muligheder for produktion af vedvarende energi helt ned på bygningsniveau, og der er et potentiale for at fremme fleksibelt energiforbrug i bygninger. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at brugen af bygninger og dennes brugere er meget forskellige.

Fire udfordringer

Klimarådet anbefaler, at man først finder den rette balance mellem udbygning af vedvarende energi og nedbringelse af energiforbruget. Balancen er baseret på omkostningerne ved at nedbringe energiforbruget ved energirenovering i forhold til omkostningerne ved at udvide den bæredygtige energiproduktion.

Herefter skal det defineres, hvordan man realiserer energibesparelser i bygninger. Disse skal være omkostningseffektive for samfundet. Den eksisterende bygningsmasse er stor og har en lang levetid, hvorfor det anbefales at starte der.

Tredje udfordringer går på, hvordan der sikres en omkostningseffektiv balance mellem udbygningen af husstandsrelateret produktion af vedvarende energi og udbygning af samme i det centrale forsyningsnet.

Sidste udfordring handler om, hvordan man udvikler og benytter bygningers muligheder for fleksibilitet i energiforbruget. Det er vigtigt for et energisystem med større mængde fluktuerende energi at regulere forbruget til perioder med overskydende og dermed billig el.

Relateret indhold