Bruger 4-5 år på at opgradere belysningen i hundredvis af københavnske bygninger

Teknikentreprenøren Poul Sejr Nielsen har travlt med at udskifte konventionelle lyskilder med mere energieffektive LED-løsninger i flere hundrede af Københavns Kommunes bygninger.
Ung elektriker i mørkeblå sweatshirt holder en rund hvid lampe i armene
I alt 160.000 traditionelle armaturer skal udskiftes til trådløse og intelligente armaturer i første etape af rammeaftalen. Første etape omfatter 48 forskellige lokationer i Københavns Kommune.

I løbet af 4-5 år og flere etaper skal belysningen i flere hundrede af Københavns Kommunes skoler, daginstitutioner, kontorer, biblioteker, sportshaller og andre kommunale bygninger udskiftes.

Dette sker for at bygningerne lever op til EU’s standarder for både lysmængde og energieffektivitet samt RoHS direktivet, der forbyder anvendelsen af kviksølvholdige lyskilder.

Læs også

Københavns mest værdifulde nybyggeri skal findes blandt 8 nominerede. Se dem her

De eksisterende, konventionelle lyskilder bliver derfor erstattet med moderne energieffektive LED-løsninger, der ikke indeholder skadelige stoffer og samtidig har en længere levetid, intelligent styring og større lysmængde.

I alt dækker opgaven bygninger på samlet ca. 280.000 kvm. Forventningen er, at elforbruget reduceres med minimum 54 % – med mulighed for endnu større besparelser via intelligent styring.

En fremtidssikret løsning

Teknikentreprenøren Poul Sejr Nielsen vandt det fireårige udbud i 2024 og har siden været i gang med første etape, der omfatter 48 forskellige lokationer.

Foto af et rum i en børnehave. I loftet hænger en lang række  flade, runde, hvide lamper
I takt med at de gamle armaturer udskiftes til trådløse armaturer, bliver der installeret et intelligent lysstyringssystem, der automatisk justerer lyset efter dagslysindfald og bevægelse i rummet. Dette giver sammen med LED-lyskilderne en stor besparelse i både strøm og CO2. Foto: Signify

Virksomheden har mere end 20 års erfaring med kommunale bygninger og kender derfor til kompleksiteten i at udskifte installationer med respekt for både drift, brugere og tidsplaner.

Serviceleder Dennis Bradtberg siger:

Læs også

Når energisparemål 7 år før tid: Kommune øger kravet til eget energiforbrug

– Med intelligent styring og 3D-printede armaturer kan vi udskifte belysningen med minimal gene og uden at trække nye kabler, så budgettet i højere grad kan bruges på godt lys til brugerne frem for ombygning. For os handler det ikke kun om at installere nyt lys, men om at levere en fremtidssikret løsning, der skaber bedre forhold for brugerne og understøtter kommunens grønne ambitioner, siger han.

Relateret indhold