Borgmester: Den grønne omstilling starter lokalt

En række virksomheder i Hvidovre Kommune vil producere grøn energi lokalt. Der er visse udfordringer – bl.a. den nuværende elforsyningslov. Men viljen er der. Også fra kommunens side.
En række hvide vindmøller set tæt på op mod en lyseblå himmel
Solceller og vindmøller skal producere grøn strøm lokalt i Hvidovre. Det vil bidrage til en fremtid, hvor bæredygtighed og forsyningssikkerhed går hånd i hånd. Foto: Getty Images

I Hvidovre drømmer kommunen og en række lokale virksomheder om et lokalt energifællesskab, hvor virksomhederne går sammen om at producere og dele grøn energi fra solceller og vindmøller. Sammen vil de gøre industriområdet Avedøre Holme til Danmarks grønneste erhvervsområde.

De har allerede arbejdet på projektet længe og ser store muligheder for at styrke virksomhedernes konkurrenceevne gennem stabil, grøn energi. Samtidig vil de bidrage til en fremtid, hvor bæredygtighed og forsyningssikkerhed går hånd i hånd.

Der er dog mange udfordringer, der skal overvindes, før ambitionerne kan føres ud i livet. F.eks. forhindrer den nuværende elforsyningslov, at større virksomheder kan deltage i energifællesskaber. Det arbejder Hvidovre Kommune og virksomhederne på at få lavet om, kunne borgmester Anders Wolf Andresen fortælle på en netop afholdt erhvervskonference med titlen Sæt grøn strøm til Avedøre Holme:

Læs også

Nyt halmvarmeværk er bygget til fremtidige energikilder

– Lovgivningen bør tilpasses, så alle virksomheder – store som små – kan være med i energifællesskaber. Danmark skal kunne udnytte det fulde potentiale, når det gælder grøn omstilling, og det kræver, at lovgivningen følger med udviklingen, sagde borgmesteren på konferencen.

En anden udfordring er at finde fælles fodslag med andre aktører på el-markedet. Hvordan skal samarbejdet fungere? Hvordan justerer man tariffer og udgifterne? Og hvor skal ansvaret ligge?

En kæmpe opgave

I dag er det ifølge Thomas Aarestrup Jepsen, politisk direktør hos Green Power Denmark, kun en femtedel af Danmarks samlede energiforbrug, der kommer fra el. Den andel skal hæves markant, hvis vi vil sikre et grønnere energiforbrug og nå Danmarks klimamål, understregede Thomas Aarestrup Jepsen på konferencen.

Læs også

Ingeniørerne står med stærke ordrebøger – men der er et enormt problem

Han fremhævede dertil vigtigheden af det arbejde, der allerede er i gang på Avedøre Holme. Der er dog et men:

– Elektrificeringen af f.eks. industrien er en kæmpe opgave. Så hvis I kan løfte jeres vision om et lokalt industrienergifællesskab og finde de gode løsninger, så vil det være noget, der vil kunne bruges og kopieres andre steder. Så det er et super vigtigt arbejde, I er er i gang med.

Giver stabile elpriser

Konferencen blev holdt hos Läntmannen Schulstad på Avedøre Holme. Her har man en ambition om at levere alt brød med el-lastbiler inden for to år. Dertil vil man på sigt sørge for at få elektrificeret de store bageovne.

En række mennesker ses bagfra sidde og kigger op mod en oplægsholder, der står foran en slide, hvor der står Sammen om Avedøre Holme. Ude til venstre står en plante med lange, grønne blade
Logistikdirektør hos Lantmännen Schulstad, Niels Holm, var en af dem, der havde ordet på konferencen Sæt grøn strøm til Avedøre Holme, der havde deltagelse fra både lokale virksomheder og Hvidovre Kommune. Sammen vil de gøre Avedøre Holme til Danmarks grønneste erhvervsområde. Foto: Hvidovre Kommune

– Ved at producere vores egen grønne energi kan vi få forsyningssikkerhed og stabile elpriser. Lige nu er der måske ikke den store økonomiske gevinst i det, men det er mere bæredygtigt, hvis vi producerer den grønne strøm lokalt. Og vi er nødt til at tænke nyt, hvis vi vil sikre en bedre verden for vores børn og børnebørn, lød det bl.a. fra virksomhedens logistikchef Niels Holm.

Vil den grønne omstilling nu

Efter konferencen stod det klart, at der hele vejen rundt er villighed til at tage dialogen om, hvordan man kan hjælpe elektrificeringen af industrien på vej. Og hvad der reelt er muligt.

Hvidovre Kommunes borgmester påpegede da også, at den grønne omstilling ikke længere er et valg, men en nødvendighed.

Læs også

Solceller sætter strøm til Lidls lagerrobotter

– Den grønne omstilling er måske nok en global opgave, men den starter lokalt. Og når vi er mange nok, der går sammen og viser, at vi vil den grønne omstilling nu, så kan vi virkelig rykke noget, sagde Anders Wolf Andresen.

Heldigvis er den tekniske infrastruktur i området allerede klar til at understøtte den grønne omstilling. Christian van Maarschalkerweed fra Cerius-Radius kunne på konferencen fortælle, at elnettet på Avedøre Holme allerede er i stand til at håndtere den stigende elektrificering hos virksomhederne. Og at der er plads til at udvide kapaciteten yderligere.

Relateret indhold