Når Danmarks største fagmesse for energirigtigt og bæredygtigt byggeri, Building Green, slår dørene op i Forum til efteråret, forventes ikke mindst det nye bygningsreglement BR15 at blive et af de helt varme emner på såvel udstillerstande som seminarer og konferencer.
Blandt messens hovedtalere er således specialkonsulent og civilingeniør Niels Varming fra Energistyrelsen, der har været en af de bærende kræfter bag udformningen af BR15.
Jo mere kompleksiteten stiger, jo større bliver behovet for rådgiveren som brobygger, navigatør og oversætter mellem de mange interesser og aktører, som er involveret i byggeprocessen.
Specialkonsulent Niels Varming Energistyrelsen
– Det nye bygningsreglement øger energikravene til både nybyggerier og renoveringer. I forbindelse med nybyggerier bliver den tidligere frivillige lavenergiklasse 2015 gjort obligatorisk, ligesom der ved renoveringer indføres frit metodevalg mellem skærpede overordnede energirammer og komponentkrav til de enkelte bygningsdele, fortæller Niels Varming om de ændringer, der indføres med BR15.
Rådgiverens betydning vokser
Det nye bygningsreglements indførelse af lavenergiklasse 2015 i forbindelse med nybyggerier betyder konkret, at bygningernes energiforbrug skal reduceres med 25 pct. i forhold til standardkravene i BR10.
Men ud over de skærpede BR15-krav nævner Niels Varming desuden frivillige internationale certificeringsordninger såsom DGNB, LEED og BREEAM som eksempler på, at byggeriet bliver stadigt mere komplekst, i takt med at de grønne ambitioner vinder fodfæste blandt bygherrerne. Dermed vokser ikke mindst rådgiverens betydning:
– Jo mere kompleksiteten stiger, jo større bliver behovet for rådgiveren som brobygger, navigatør og oversætter mellem de mange interesser og aktører, som er involveret i byggeprocessen. Et konkret eksempel er den balancegang, der ligger i at sikre et tilstrækkeligt dagslysindtag uden at gå på kompromis med kravene til energiforbruget. Jo mere glas du bruger, jo mere skal du kompensere for uønskede afledte effekter, såsom overophedning, varmetab osv. Det er en balance, der stiller krav om at holde sig konstant fagligt opdateret med hensyn til alt lige fra innovationerne på produkt- og metodesiden til den lovgivningsmæssige udvikling, fortæller han.
Det nye bygningsreglement forventes at blive indført til august i år og træder efter planen endeligt i kraft pr. 1. januar 2016. Den mellemliggende periode vil være en overgangsperiode, hvor man kan vælge at bygge efter enten BR10 eller BR15.
Building Green finder sted i Forum i dagene 28. og 29. oktober.