Aftale: Bygger nyt anlæg til 500.000 tons CO2-fangst om året

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Vestforbrænding har indgået aftale om at udvikle, bygge og drive et CO2-fangstanlæg i Glostrup.
Nikos Samaritis og Jan Petersen giver hånd. Imellem dem sidder Steen Neuchs Veden og smiler.
Fra venstre: Nikos Samaritis, director CIP, Steen Neuchs Veden, direktør Vestforbrænding, og Jan Petersen, stabschef og leder af CO2-projektet på Vestforbrænding.

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Vestforbrænding er gået sammen for at udvikle, bygge og drive et CO2-fangstanlæg ved Vestforbrænding i Glostrup på den københavnske vestegn. Anlægget forventes at fange 500.000 tons CO2 om året.

– CO2-fangst er sammen med andre teknologier et vigtigt led i at opnå net zero-målsætningen, siger Søren Toftgaard, partner hos CIP, der forvalter 12 fonde fra 14 kontorer rundt om i verden og til dato har rejst over 230 mia. kroner til investeringer i energi og tilknyttet infrastruktur fra mere end 180 internationale institutionelle investorer.

Læs også

280.000 tons: Cowi indgår aftale om fynsk CO2-fangst

Han tilføjer:

– Vi tror fuldt og fast på, at vi sammen med en stærk partner som Vestforbrænding kan bidrage betydeligt til de danske klimamål. Partnerskabet med Vestforbrænding vil gøre det muligt for CIP at udvide vores erfaring med CO2-fangst, hvilket vil være til gavn for hele fonden.

Vestforbrænding er et af Danmarks største affalds- og energiselskaber og er ejet af 19 kommuner på Sjælland.

11 % af den samlede CO2-udledning i hovedstadsområdet

CIP vil gennem deres Energy Transition Fund I (CI ETF I) eje en majoritetsandel af joint venture-selskabet i bygge- og driftsfasen. Derudover er der indgået en røggasaftale mellem parterne, hvorefter Vestforbrænding leverer røggas fra affaldsforbrænding, og joint venture-selskabet foretager CO2-fangst.

De ca. 500.000 tons CO2, som anlægget forventes at fange fra Vestforbrændings forbrændingsanlæg, skal transporteres og lagres permanent i undergrunden. Den indfangede CO2 svarer til 11 % af den samlede CO2-udledning i hovedstadsområdet (2021), oplyses det.

Læs også

Milliardaftale om CO2-lagring giver gode danske arbejdspladser

En del af den indfangede CO2 skal bidrage til Vestforbrændings mål om CO2-neutralitet, mens resten udbydes til potentielle aftagere, der ønsker at bidrage til klimaindsatsen.

Joint venture-selskabet forventer således at indgå langsigtede aftaler om salg af kreditter, og indtægterne fra disse skal bidrage yderligere til projektet.

Gennemførelsen af projektet afhænger af en række projektaftaler og er i sidste ende betinget af et tilskud fra Energistyrelsens CCS-pulje samt godkendelse fra de kompetente myndigheder iht. investeringsscreeningsloven.

Relateret indhold