Vidensdeling på tværs af generationer: Fremtidens elnet i København bygger på Svens erfaringer fra samme opgave i 1970’erne

Gammel viden er guld værd, når Københavns elkabler fra 1970’erne skal erstattes med en moderne, teknisk infrastruktur, der kan danne el-rygrad for fremtidens stigende el-behov. Opgaven varetager NCC, der nyder godt af den viden og erfaring, den snart 80-årige Sven Salwin insisterer på at viderelevere.
Sven Salwin.
Snart 80-årige Sven Salwin arbejder til daglig i det rådgivende ingeniørfirma Spangenberg & Madsen, og så deler han ud af sin unikke viden på Brandmuseet i Asnæs.

Det er langt fra nemt at se det, hvis man ikke lige ved det. Dybt i jorden under Københavns asfalterede gader og brolagte stræder løber en mangefacetteret el-infrastruktur, som stort set alle aktiviteter fra gadeplan og op er afhængige af dagligt.

I disse år udskiftes de mange kabler naturligt nok til en mere moderne, teknisk infrastruktur, der kan imødegå det stigende krav til el i store mængder – en øvelse, der minder om den, fagfolk i sin tid udførte i 1970’ernes København:

– I dag kalder vi det for en teknisk infrastruktur, men i gamle dage hed det bare el-motorvejen, siger René Kuhle Pedersen, der er seniorproduktionschef i NCC, som er entreprenør på kabeludskiftningsprojektet.

Læs også

1,4 km kabel: Bravida vinder opgave på Frederiksberg til 86 millioner

De seneste fem år har NCC været i gang med at skifte alle 135 km kabel i Københavns gader – en øvelse, der i sagens natur kompliceres af, at byen pulser og myldrer videre, mens de åbner op til kabler og konstruktioner:

– Selvom Energinet har en gennemarbejdet plan, så aner vi groft sagt ikke, hvad der møder os, når vi åbner til så gamle kabelkonstruktioner, siger René Kuhle Pedersen og tilføjer:

– Jeg har ’kun’ været i branchen siden 1987, så med mine 61 år er jeg simpelthen for ung til at vide, hvad vi har at gøre med. Derfor er det afgørende vigtigt, at vi har Sven med på projektet, for det er jo bl.a. ham, der byggede nettet og lagde kablerne i jorden dengang i 1970’erne. Han ved alt om, hvad vi finder – og hvordan vi optimerer på det, lyder det.

Gammel erfaring går godt i spænd med de unge

Den ’Sven’, NCC-produktionschefen henviser til, er den snart 80-årige Sven Salwin, der til daglig passer sine projekter sammen med sine kollegaer i det rådgivende ingeniørfirma Spangenberg & Madsen, hvis hovedkontor holder til i Albertslund – og som den 4. april danner rammen om 80-års-receptionen for den åndsfriske stærkstrømsingeniør.

Her har Sven Salwin også været en vigtig kapacitet på holdet omkring opførelsen af 132 KV-anlægget hos en større, kendt produktionsvirksomhed i Nordsjælland og mange andre store projekter, hvor der er brug for at alle erfaringer samles og bringes i spil, fortæller René Kuhle Pedersen:

– Selvom vi samarbejdspartnere er på alder med Sven Salwins børn og børnebørn, er respekten for forskelligt fagligt afsæt altid intakt. Uanset, om du kan regne alt ud på en computer eller bruger regnestok og opslagsbøger, kan du lære noget af andres afsæt. Derfor betyder det meget for os i NCC at have en kapacitet som Sven Salwin med ombord, når så kompleks en opgave som hovedstadens tekniske infrastruktur skal skiftes.

– Han samler folk, øser gavmildt ud af sin viden og erfaring – og så har vi ’yngre’ fagfolk godt af at arbejde sammen med en, der både er idealist og realist og kan trykprøve os på vores løsninger og processer, siger René Kuhle Pedersen.

Svens kabelstruktur er stadig el-rygrad i DK

I Odsherred – helt præcist i Asnæs ved Brandmuseet – kan alle branchefolk blive klogere på netop Danmarks stærkstrømshistorik. Museet er finansieret af NKT, men skabt og drevet af ildsjælen, stærkstrømsingeniøren Sven Salwin.

– Det er vanvittig vigtigt at have sådan et sted, for det er vores tekniske Danmarkshistorie – det er jo rammesætningen for, hvordan vi har udviklet os teknisk som nation over 100 år, siger stærkstrømsingeniør og teknologidirektør i NKT, Anders Jensen, fra sit kontor i Køln.

Læs også

Udbud afgjort: Sweco og Rambøll skal sikre Østdanmarks elnet

– Det er svært at forestille sig i dag, men engang var der ingen forsyningsstruktur, og derfor er det en gave, at en af historiens store stærkstrømsingeniører stadig er her og aktivt arbejder med at dele viden til alle vi ’unge’ generationer af fagfolk, tilføjer 61-årige Anders Jensen.

Efter 2. Verdenskrig var Danmark i Anders Jensens optik præget af en række strukturelle udfordringer, fordi det gik skidt med både betalingsbalancen, udlandsgælden og devalueringen:

– At en virksomhed som NKT blev kendt i udlandet for at opbygge et transmissionsnet og skabe 400 kV i København var stort. Selve kablingen og strukturen i 1970’erne har tilsammen sat Danmark og stærkstrømmen på verdenskortet og det anlæg, som bl.a. Sven Salwin var med til at udtænke og konstruere, er stadig vores tekniske rygrad i Danmark.

– Jeg har flere gange besøgt museet i Asnæs, hvis overlevelse 100 % er Svens fortjeneste – og det er en kæmpe oplevelse for vi fagfolk. Kærligheden til kablerne brænder igennem, når Sven folder sine +60 års erfaringer ud for tilhørerne. Jeg anbefaler alle at unde sig den oplevelse. Sven er en fantastisk formidler af meget af det, du ikke kan læse eller ’google’ dig til – og at han så insisterende arbejder for at videregive sin viden og erfaring – det aftvinger respekt, siger Anders Jensen.

Relateret indhold