Det voldsommere vejr med stigende og kraftigere regnmængder lægger et stort pres på kloaksystemet, der flere steder i landet har svært ved at følge med.
Det gælder bl.a. i Viborg Kommune, hvor boligejernes spildevand og regnvand førhen blev ledt ud til rensningsanlægget i fælles kloakledninger.
Læs også: Her vil kommune parkere 1,1 mio. m3 regnvand
Men risikoen for overløb – når kloakkerne løber over, fordi systemerne ikke kan følge med regnmængden – kaster nu alternative metoder af sig, herunder LAR-løsninger (Lokal Afledning af Regnvand), hvor regnvandet nedsives i særlige bede i husejernes egne haver.
Et sådan projekt har Energi Viborg netop afsluttet i et parcelhuskvarter i Hald Ege, hvor boligejere har fået tilbud om at få tilbagebetalt mellem 25-30.000 kroner i tilslutningsbidrag ved selv at etablere private LAR-løsninger og derved opnå en besparelse ift. kloakseparering på egen grund.
Læs også: Frederiksberg går til kamp mod skybrud
Størstedelen takkede ja, og det betyder samtidig, at Energi Viborg Vand får meget mere kloak for pengene ved at undgå at skulle grave vejene op og lægge nye kloakrør, fortæller civilingeniør Pia Mandrup:
– Samlet set har Energi Viborg Vand sparet 2 mio. kroner, fordi det giver os mulighed for at forny de eksisterende kloakledninger ude under villavejene med en såkaldt strømpeforing i stedet for, at vi skal grave vejene op og lægge to nye rør. Det er nemlig markant billigere at strømpefore, fordi man kan gøre det uden opgravning, forklarer hun.
Store CO2-besparelser
Energi Viborg Vand har via en partneringaftale allieret sig med entreprenøren Per Aarsleff.
Som en del af samarbejdet skal der fokus på klimavenlige løsninger for at reducere CO2-emissioner ifm. kloakfornyelsen, og ifølge Erland Gai, Aarsleff Rørteknik, ligger der – foruden reducering af tid og omkostninger – markante klimabesparelser at hente:
– Vores beregninger viser, at når strømpeforingsprojektet er helt gennemført i Hald Ege, så er der samlet sparet 133 tons CO2-udledning. Det er besparelser på CO2-kontoen, der hovedsageligt udgør værdien af strømpeforing kontra opgravning og separatkloakering.
Læs også: Stormflod sætter sving i sikring af Sønderborg Havn
Målet med klimaplanen for Viborg Kommune er, at man som geografisk område skal være klimaneutral i 2050. Og for at nå det mål, skal udledningen af drivhusgasser være sat ned med 70 % i 2030.