Ved du egentlig nok om fugtspærrer?

Hvordan undgår man fugt i det murede byggeri? Danske Tegl har hevet nogle af landets klogeste indenfor murværk i studiet til en snak om korrekt brugen af fugtspærrer
Manglende eller forkert anlagt fugtspærre kan give store problemer for et ellers sund murhus, viser Danske Tegls webinar, der heldigvis også giver gode råd til, hvordan en fugtspærre lægges korrekt. Foto: Teknologisk Institut
Manglende eller forkert anlagt fugtspærre kan give store problemer for et ellers sund murhus, viser Danske Tegls webinar, der heldigvis også giver gode råd til, hvordan en fugtspærre lægges korrekt. Foto: Teknologisk Institut

Brancheorganisationen Danske Tegl har som sit fornemste mål at fremme det murede byggeri, og udbreder derfor gerne tegls fordele. Det sker bl.a. via webinarer på hjemmesiden de10bud.dk, hvor seneste indslag handler om fugtspærrer.

Der kan nemlig gå meget galt, hvis man bygger uden fugtspærre, for murværk er aldrig helt tæt. Det gør dog ingenting, at vandet eller fugten driver ned ad indersiden af ydervæggen, så længe fugtspærre og TB-rende er monteret korrekt. Og at TB-renden leder vandet det rigtige sted hen. Ellers kan der hurtigt komme fugt i bl.a. trævinduer eller bagmuren. Og det kan blive ubehageligt. Og dyrt.

Adm. direktør i Danske Tegl, Gitte Krusholm Nielsen, har i webinaret besøg af murværksrådgiver, murer og rådgivende ingeniør Kurt Degn, der med klar tale fortælle om de faldgruber, man kan møde, når man bygger med tegl – og hvordan man dribler uden om dem.

Han gennemgår bl.a., hvordan fugtspærre anlægges korrekt, og hvor de kritiske punkter opstår. For fugtspærre er en vigtig del af murværket, som allerede skal planlægges under projekteringsfasen, pointerer Kurt Degn.

– Lav en facadetegning som viser vandets vej; det er illustrativt og bedre for murerne, og man får et bedre produkt, fortæller han blandt andet.

TP-renden skal laves rigtigt

Derudover anbefaler Kurt Degn, at der tages billeder af fugtspærren omkring de kritiske punkter, så det kan dokumenteres, at fugtspærren er anlagt korrekt. Flere ting kan nemlig gå galt, hvis ikke man har styr på korrekt anlægning af fugtspærre.

– TP-renden skal laves rigtigt. Bliver den ikke laves korrekt, virker den ikke, advarer han.

Med på et videoindslag er også faglig leder indenfor murværk, Abelone Køster fra Teknologisk Institut i Aalborg, der viser billeder af og forklarer, hvor galt, det kan gå, hvis arbejdet ikke er udført korrekt. Fejl kan ske under både projekteringen og under udførelsen, påpeger hun.

Se det knap 37 minutter lange webinar her.

Relateret indhold