VDC og digitalt design skaber Krøyers Plads

NCC står bag Krøyers Plads, der er kåret som verdens bedste boligbyggeri. VDC og de digitale værktøjer har været en helt naturlig del af den komplekse byggeproces.
Krøyers Plads er et komplekst byggeri, der blev 3D-projekteret. Illustration: NCC.
Krøyers Plads er et komplekst byggeri, der blev 3D-projekteret. Illustration: NCC.

Krøyers Plads

  • – Arkitekter: Vilhelm Lauritzen Arkitekter (VLA) og COBE Arkitekter
  • – Rådgivende ingeniør: Cowi
  • – Bygherre: NCC Bolig A/S
  • – Rådgivende entreprenør: NCC Construction
  • – Lejlighederne er det første etagebyggeri i Danmark, der er Svanemærket.
  • – I marts 2015 modtog NCC prisen for verdens bedste boligbyggeri for lejlighederne på Krøyers Plads på Christianshavn. Den prestigefyldte MIPIM-pris uddeles hvert år i Cannes i Frankrig og er byggebranchens svar på filmverdens Oscar.

Boligbyggeriet Krøyers Plads i København er et af Danmarks mest komplekse byggerier. Det har sekskantede tagflader, der starter på 3. sal og slutter på 6.sal, lige som der er indskudte dæk i lejlighederne og installationer på kryds og tværs af lejlighedsskel. Den kompleksitet har stillet store krav til planlægningen af byggeriet, og digitale værktøjer har derfor været helt nødvendige. Byggeriet er 3D-projekteret, så hver enkelt bygningsdel er registreret, navngivet og sat sammen til en bygningsmodel. Det oplyser NCC i en pressemeddelelse.

– Det er et omfattende arbejde at lave en digital model af et byggeri som Krøyers Plads, og det har stillet store krav til vores rådgiver, os som rådgivende entreprenør og til leverandørerne. Men den investering har betalt sig, siger Thomas Høyer Andersen, projektchef i NCC Construction og ansvarlig for anden etape af Krøyers Plads.

Det er et omfattende arbejde at lave en digital model af et byggeri som Krøyers Plads, men den investering har betalt sig.

Thomas Høyer Andersen Projektchef, NCC Construction

Færre fejl

I NCC inddrager vi leverandører tidligt i projekteringen, fordi man derved hurtigt kan opnå en høj detaljeringsgrad og koordinere fagene imellem. Krøyers Plads har eksempelvis en kompliceret tagkonstruktion med 202 forskellige tagkassetter med forskellige størrelser og vinkler. Ved i projekteringsfasen at samkøre 3D-modeller fra leverandøren af tagkassetterne med 3D-modellen fra stålspærleverandøren blev alle fejl fjernet, og tagelementerne passede sammen, da byggeriet skulle opføres.

– Med VDC og bygningsmodellen bliver det muligt at optimere byggeprocessen, så mange af de fejl, man først opdager på byggepladsen, bliver fundet i byggeriets planlægningsfase, siger Thomas Høyer Andersen.

Generelt skaber det ikke alene fordele i projekteringen, men også ude på pladsen og for den enkelte håndværker. For VVS-installatøren kan ikke i et så komplekst byggeri som Krøyers Plads gennemskue på en 2D-tegning, hvor varmerørene skal installeres. Det eneste værktøj, der giver mulighed for at danne sig et reelt overblik over byggeriet, er det digitale.

4D-planlægning

På Krøyers Plads har NCC også taget det digitale værktøj 4D i brug i form af lokationsbaseret planlægning. Ved at kombinere tidsplaner og 3D-modellen får man via en såkaldt cyklogramplan et værdifuldt værktøj til produktionsstyring. Det sikrer, at der produceres så meget som overhovedet muligt, og det har konkrete konsekvenser for effektiviteten.

– For os har 4D-planlægningen betydet, at vi har sparet 15 procent af tiden på en byggesag som Krøyers Plads. Foruden de dygtige og arbejdsomme håndværkere, vi har på pladsen, viser det, hvorfor digitale værktøjer er en fast del af vores måde at arbejde på, siger Thomas Høyer Andersen.

Krøyers Plads er et lejlighedsbyggeri fordelt på to etaper. I første etape er der bygget 38 lejligheder og 460 kvm erhverv. I anden etape er der 1170 kvm erhverv med underjordisk parkeringskælder og 67 lejligheder.

I marts 2015 modtog NCC en MIPIM-pris for verdens bedste boligbyggeri for lejlighederne på Krøyers Plads. Illustration: NCC.
I marts 2015 modtog NCC en MIPIM-pris for verdens bedste boligbyggeri for lejlighederne på Krøyers Plads. Illustration: NCC.

Relateret indhold