Vardes genskabte middelaldergader modtager Brolæggerprisen

En nytænkende og iderig helhedsplan med små chaussesten i varierende størrelser og nyskårne brosten på kørearealet i tre gader som prikken over i'et sender Brolæggerprisen 2022 til Varde - for anden gang.
De nye belægninger i Kræmmergade, Vestergade og dele af Smedegade skal lede tankerne hen på tidligere tiders Varde. Foto: DI
De nye belægninger i Kræmmergade, Vestergade og dele af Smedegade skal lede tankerne hen på tidligere tiders Varde. Foto: DI

Byens garde spillede op, da oldermand i Brolæggerlauget, Claus Johnsen, præmierede Varde midtbys nye belægning med Brolæggerprisen 2022. Varde Kommune modtager prisen for belægningsarbejdet i Kræmmergade, Vestergade og dele af Smedegade.

De nye belægninger i midtbyen består af små chaussesten i varierende størrelser langs husene og nyskårne brosten på kørearealet, som forskønner bykernen, sammenbinder gader og pladser samt bevarer den intakte gadestruktur.

Derudover signalerer belægningen en høj kvalitet med respekt for det eksisterende og på nutidige præmisser, som opfylder kravene til moderne tilgængelighed.

– I Varde midtby har man genskabt lidt middelalderby. Brolægningen, der udgør ca. 2.400 m2 ud af et samlet areal på 4000 m2, indgår i byfornyelsesprojekt, der også omfatter bænke, træer, plantekummer og kobberlamper. Alt sammen udført i forbindelse med kloakseparering af området, sagde oldermand i Brolæggerlauget i DI, Claus Johnsen, der overrakte prisen til borgmester Mads Sørensen.

Bag helhedsplanen står landskabsarkitektfirmaet Schønherr, mens det rådgivende ingeniørfirma Rambøll har stået for detailplanlægningen i samarbejde med Varde Kommune. Laugsfirmaet Svend B. Thomsen A/S har sammen med Schantz Brolægning og Ankersø Brolægning lagt stenene og gjort projektet til virkelighed.

En endnu smukkere midtby

Brolæggerprisen uddeles til en bygherre, rådgiver eller arkitekt, der har vist nytænkning og iderigdom i forbindelse med anvendelse af det traditionsrige brolæggerfag, og det skal ikke bare være materialer i en god kvalitet, arbejdet skal også være udført håndværksmæssigt korrekt og af faglærte brolæggere.

Vardes borgmester Mads Sørensen takkede for prisen:

– Det glæder mig meget, at Brolæggerlauget anerkender det flotte arbejde og den forskønnelse, brolægningsarbejdet har medført. Tak til alle jer, der har været med til belægningsarbejdet i både første og anden etape af forskønnelsesprojektet. Det er jeres fortjeneste, at vi nu har en endnu smukkere midtby, som vi stolt kan vise frem til borgere, turister og andre besøgende.

Beviset på at Varde har vundet, består af en lille messingplade med teksten ‘Brolæggerprisen 2022 tildelt Varde Kommune’, som vil blive monteret et synligt sted, samt en check på 25.000 kr., der ifølge traditionerne bruges til at indhente endnu mere viden og inspiration om brolægning og belægninger, for eksempel i form af kursus og efteruddannelse.

Det er ikke første gang, Varde modtager Brolæggerprisen. I 2006 fik Varde prisen for brolægningen på Torvet, hvor vand og vandløb spiller ind i et åbent byrum.

Relateret indhold