Idéen om at lave et program baseret på kunstig intelligens startede på et mere beskedent plan, da Lasse Rahbek sammen med en studiekammerat skrev speciale om optimering af gitterskaller.
Siden begyndte den unge civilingeniør at videreudvikle projektet. Hvor programmet før havde begrænsede muligheder, arbejder Lasse Rahbek nu på at gøre det mere omfattende, så det kan anvendes på alle gitterkonstruktioner. Det havde ikke været muligt uden iværksætterprisen Spirekassen fra Boligfonden Kuben, der støtter unge iværksættere inden for byggeriet.
– Det gav mig mulighed for at arbejde videre med noget af det, jeg brænder for. Med midlerne fra Spirekassen fik jeg adgang til de redskaber, jeg havde brug for til at udvikle programmet. Hvis det ikke var for Boligfonden Kuben var det nok bare blevet ved idéen, lyder det fra Lasse Rahbek.
Snart klar
I 2016 blev han uddannet civilingeniør i byggeri fra Aarhus Universitet. Herefter kunne han med hjælp fra Spirekasse-legatet købe de nødvendige licenser, der skulle bruges til at videreudvikle programmet.
Nu er det endelig lykkedes den unge civilingeniør at skabe et program, der ved brug af genetisk algoritme beregner den mest optimale løsning til gitterkonstruktioner. Dem kender vi eksempelvis fra elefanthusets glaskupler i Københavns Zoo.
Selvom programmet stadig er på forskningsstadiet, glæder Lasse Rahbek sig til at se det blive brugt i praksis – forhåbentligt allerede i starten af det nye år.
Som DNA
På trods af, at programmet og dets egenskaber kan være svært at forklare til omverdenen, stopper det ikke Lasse Rahbeks fascination af kunstig intelligens til at optimere byggeriet. Passionen er så stor, at han efterhånden har fundet en god måde at forklare det på til andre uden for feltet.
– En god analogi er faktisk mennesket selv. Ligesom vi er beskrevet gennem vores DNA, så fungerer algoritmen i programmet lidt på samme måde. På den måde kan man beskrive en konstruktion med en lang streng af data, forklarer Lasse Rahbek.
Algoritmen skal derfor ses som en dynamisk størrelse, der hele tiden arbejder på at skabe den mest optimale gitterkonstruktion. Gittermønstret tilpasser sig de kræfter, der er på spil, hvilket er en fordel både hvad angår konstruktionens styrke og i udnyttelsen af materialer. Samtidig giver det nogle anderledes gittermønstre, fordi de former sig efter kræfterne. Det kommer til udtryk i nogle spændende og anderledes æstetiske udtryk.
Talenter med passion
Det var blandt andet også nytænkningen i projektet og arbejdet med kunstig intelligens, der vækkede interessen hos Boligfonden Kuben.
– Vi er altid glade for at modtage ansøgninger som den fra Lasse Rahbek, da vi tydeligt kunne mærke hans passion og nytænkning i projektet. Jeg kan kun opfordre andre unge iværksættere inden for byggebranchen til også at søge, da byggeriet virkelig har brug for den slags innovation, som vi finder her, siger Karen Mosbech, bestyrelsesformand i Boligfonden Kuben.