Ved at se på klimaeffekt ved brug af træ som byggemateriale, bliver kun en del af den reelle klimaeffekt, som træ har, dokumenteret. Det var et af budskaberne, Peter Iversen, programchef i FN kom med, da han talte ved konferencen Build in Wood i København.
– Der er tale om en “usynligt”, men positivt bidrag til CO2-regnskabet, når træ bruges i byggeriet, sagde Peter Iversen.
Han fremlagde eksempler på dokumentation fra Tyskland, der viser, at træ kan tillægges flere positive bidrag til CO2-regnskabet, end det, der normalt bliver registreret.
– Det er relevant at medregne forskellen ved udledningen af energi under byggeriet og ved driften af bygningerne, når træ brugt i byggeriet. Desuden kan reduktionen af CO2 ved selve materialevalget også medregnes i et klimaregnskab, sagde Peter Iversen.
Hans budskab var, at selvom det lagrede CO2 i træet bliver dokumenteret, er der nogle positive faktorer, der bliver overset.
Har vi træ nok?
Udover budskabet om CO2 regnskaber, gav han også en status for mængden af skov på verdensplan.
– En stor udfordring er, at mere end halvdelen af det træ der bliver fældet på verdensplan bliver brugt til brænde, og det bliver brugt ineffektivt, sagde Peter Iversen.
Generelt set bliver der plantet store skovområder, og det er Kina og Indien der trækker læsset, når det gælder plantningen af ny skov, mens det går tilbage i Sydamerika og dele af Asien.
– Et andet stort problem er ulovlig fældning af træ, hvor områder derefter bliver brugt til produktion af eksempelvis cashew-nødder eller palmeolie, sagde han.