Top10: Største bygherrer i Region Midtjylland

DSV overgår som privat bygherre Aarhus Kommune på Top10-listen over største bygherrer med igangværende bygge- og anlægsprojekter i det midtjyske. Men hvem er ellers med på listen?
DSV's logistikcenter på hele 295.000 kvm og det nærliggende domicilbyggeri på 18.000 kvm gør DSV til den pt. største bygherre i Region Midtjylland.
DSV's logistikcenter på hele 295.000 kvm og det nærliggende domicilbyggeri på 18.000 kvm gør DSV til den pt. største bygherre i Region Midtjylland.

295.000 kvm logistikcenter med 820 porte og 515 slusehuse i Lund ved Horsens bringer DSV ind på en 1. plads på Byggefaktas Top10-liste over største bygherrer i Region Midtjylland.

Og det er i sandhed et stort projekt, DSV har gang i på en grund, hvor der vil kunne spilles 115 fodboldkampe på én gang. Her skal der f.eks. bruges mere end 6.000 ton stål i konstruktionen, håndteres 800.000 m3 råjord og ca. 500.000 m3 sand og grus, mens der skal trækkes 352 km kabler til strømmen fra det, der bliver verdens største tagplacerede solcelleanlæg.

Projektet består af et logistikcenter fordelt på 3 bygninger til et budget på ca. 1,8 mia. kr. og et domicilbyggeri til ca. 400 mio. kr.

På 2. pladsen over de største bygherrer i regionen kommer Aarhus Kommune, der pt. har gang i 25 både mindre og meget store projekter. Blandt de største er opførelsen af Nyt Aarhus Stadion til 650 mio. kr., en 14.200 kvm ny skole og fritidscenter i Gellerup til 245 mio. kr., der forventes færdig i sommeren 2025, samt udvidelsen af kunstmuseet ARoS med 3.750 kvm til The Next Level til en pris på 236 mio. kr. Udvidelsen omfatter bl.a. det gigantiske værk The Dome af James Turrell samt et underjordisk udstillingsgalleri.

Kilde: SMART/Byggefakta
Kilde: SMART/Byggefakta

Som det ses i tabellen herover er også Ejendomsselskabet Olav De Linde med i Top3. Selskabet opfører netop nu det 139 meter høje kontorhus Mindet inkl. p-hus på Sydhavnen i Aarhus, der ifølge selskabet selv bliver Danmarks højeste kontorhus. Dertil kommer det DGNB-certificerede byudviklingsprojekt KatrineTorvet med 227 boliger og 9.800 kvm erhverv i Aarhus-bydelen Katrinebjerg til 650 mio. kr.

Med på listen er også Vejdirektoratets med 23 projekter til samlet 1.350 mio. kr., hvoraf udbygningen af E45 Østjysk Motorvej mellem Aarhus S og Aarhus N er en af de større opgaver.

Erhvervsdomicilet Mindet på Aarhus Havn, der kommer til at bestå af både nybygget højhus og ditto p-hus, forventes at stå færdigt i marts 2027. Visualisering: C.F. Møller Architects
Erhvervsdomicilet Mindet på Aarhus Havn, der kommer til at bestå af både nybygget højhus og ditto p-hus, forventes at stå færdigt i marts 2027. Visualisering: C.F. Møller Architects

DSB vil også være med i form af et nyt værksted til eltogsæt i Brabrand, som MT Højgaard er hyret til at opføre.

Anpartsselskabet Bassin 7 opfører ét projekt til 1,3 mia. kr. og snupper en flot 5. plads. Bebyggelsen og byområderne ved Bassin 7 på Aarhus Ø er i øvrigt nomineret til en Mipim Award i kategorien Bedste byregenereringsprojekt – som et af bare fire danske projekter. Bassin 7 vandt i efteråret 2023 Aarhus Kommunes arkitekturpris i kategorien byens mellemrum.

Boligselskabet FællesBo er med på listens 6. plads med fire store renoveringsprojekter, bl.a. af et halvslidt 1960’er byggeri i Holtbjerg i det østlige Herning, der renoveres for 374 mio. kr., mens A. Enggaard kommer ind som nummer syv med fire projekter til samlet godt en milliard kroner. Største projekt er det 580 mio. kr. dyre, 26 etager høje og DGNB Guld-certificerede erhvervsdomicil Akson med kontorer og erhvervscenter i Sydhavnskvarteret i Aarhus.

The Kitchen 2.0 er Aarhus Universitets nye iværksætter­hus under AU Erhverv og Innovation, som siden 2020 har haft til huse i kommunehospitalets tidligere centralkøkken - heraf navnet.
The Kitchen 2.0 er Aarhus Universitets nye iværksætter­hus under AU Erhverv og Innovation, som siden 2020 har haft til huse i kommunehospitalets tidligere centralkøkken – heraf navnet.

Mortensen Gruppen på en 9. plads opfører bl.a. Recharge City ved Horsens, hvor der bliver plads til 450 lastbiler, mens Forskningsfondens Ejendomsselskab, FEAS Bolig, pt. bruger mere end en halv mia. kr. på at omdanne Aarhus Universitets campus. Et af projekterne her er den 55 mio. kr. dyre omdannelse af et oprindelige kedelhus og vaskeri på Aarhus’ tidligere kommunehospital til iværksætterhuset The Kitchen 2.0.

Relateret indhold