To uger før tid: Nicolinehus står nu vagt over Aarhus Ø

De to bygninger i det færdigbyggede Nicolinehus rager nu 11 og 16 etager op over Aarhus Ø. Fokus på det ca. 64.000 kvm byggeri har bl.a. været på begrænset materialespild, reduktion af affaldsmængden og et sundt arbejdsmiljø.
Ejendomsudvikleren Bricks har som bygherre lagt vægt på, at Nicolinehus er bygget som et kvalitetsbyggeri i en kombination af god arkitektur og høj kvalitet. Udsigten er også helt i orden. Foto: Anette Roien
Ejendomsudvikleren Bricks har som bygherre lagt vægt på, at Nicolinehus er bygget som et kvalitetsbyggeri i en kombination af god arkitektur og høj kvalitet. Udsigten er også helt i orden. Foto: Anette Roien

Nicolinehus

  • Bygherre: Bricks
  • Arkitekt: Aart Architects
  • Bygherrerådgiver: Niras
  • Totalentreprenør: NCC Building Danmark
  • Ingeniør: Rambøll
  • Landskabsarkitekt: Schønherr
  • Rådgiver, Markedshallen: Briq Group
  • Omfang: To bygninger på hhv. 11 og 16 etager, ca. 64.000 kvm med 6.100 kvm kontorer, 181 ejerlejligheder med to gæsteboliger, 60 lejelejligheder, 451 parkeringspladser, restauranter, butikker samt dagligvarebutik. I stueetagen i den nordlige bygning kommer markedshal med 17 stader.
  • Vurderet budget: 1 mia. kr.
  • Bæredygtighed: Tiltag ud over bygningsreglementet

To uger før planlagt har NCC afleveret nybyggede Nicolinehus til bygherren Bricks, der nu står med bl.a. 241 lejligheder og 2 gæsteboliger, 6.100 kvm kontorer, butikker, restauranter og to parkeringskældre på Aarhus Ø, der bygges til i en gevaldig hastighed.

Når hele Aarhus Ø er færdigudviklet, vil bydelen være hjemsted for ca. 10.000 arbejdspladser og ca. 12.000 beboere.

Flere af dem vil bo i Nicolinehus, der med sin karakterfulde arkitektur og bydelsstemning skal skabe sammenhæng mellem den gamle bydel og det nye Aarhus Ø.

Nicolinehus er tegnet af Aart Architects, der har hentet inspiration i midtbyens gamle karréer med deres karakteristiske og robuste røde teglsten. Mellem de to trekantede bygninger er der indrettet fælles gårdhave, nord for byggeriet er en offentlig aktivitetsplads, og både terræn og terrasser er beplantet.

Mindsket materialespild

Byggeriet har hele vejen igennem været meget effektivt og er gennemført med fokus på det gode arbejdsmiljø i byggeprocessen. Blandt andet er alle teglfacadeelementerne produceret på fabrik, og vinduerne er monteret på elementfabrikken således, at facaderne blev færdige i takt med, at bygningerne skød op.

Det har reduceret mængden af affald, mindsket materialespild og givet et bedre arbejdsmiljø, fordi der ikke skulle stå håndværkere og lægge mursten og montere vinduer højt oppe og i al slags vejr.

Byggeriet, der blev påbegyndt i september 2019, rejser sig nu henholdsvis 11 og 16 etager og har kostet lige omkring en mia. kr. at bygge.

– Jeg er simpelthen så glad for Nicolinehus. Det er en juvel i vores portefølje af byggerier, og vi flytter nu også vores egne kontorer ind i bygningerne, siger direktør Martin Busk fra bygherren Bricks.

Alt udsolgt

Allerede i midten af september kunne bygherre melde, at den sidste af de 181 ejerlejligheder var blevet underskrevet og at resten af bygningerne var solgt til Formuepleje.

– Vi er ovenud taknemmelige for den positive modtagelse, som Nicolinehus har fået. Og det glæder os stort, at så mange andre også troede på vores vision om at skabe et kvalitetsbyggeri, som også arkitektonisk bidrager positivt til Aarhus, udtalte Martin Busk ca. tre måneder før, byggeriet stod færdigt.

Relateret indhold