Tidlig involvering er vigtig for Carlsberg Byen

Carlsberg Byen har sammensat det team, der skal stå i spidsen for projekteringen af et af bykvarterets næste store byggerier. Igen er udgangspunktet tidlig involvering.
Det nye byggeri kommer til at ligge centralt i Carlsberg Byen omgivet af fredede bygninger. Foto: Kontraframe / Carlsberg Byen.
Det nye byggeri kommer til at ligge centralt i Carlsberg Byen omgivet af fredede bygninger. Foto: Kontraframe / Carlsberg Byen.

Teamet består af Schmidt Hammer Lassen Architects med Holscher Nordberg Arkitekter, Züblin, Cowi og Werk, som alle vil fungere som rådgivere i planlægningsfasen med Carlsberg Byen i spidsen for teamet. Samarbejdet i den indledende fase forventes at føre frem til, at der kan indgås aftale om den endelige byggeentreprise.

Byggeriet består af et samlet byggeareal på ca. 36.000 kvm fordelt på ca. 17.000 kvm bolig, 7.000 kvm erhverv, 2.000 kvm detail, café og restaurant samt 10.000 kvm kælder. Byggeriet er et karrébyggeri samt et 80 meter højt tårnhus med boliger beliggende i den nordvestlige del af Carlsberg Byen og er en del af den lokalplan, Københavns Kommune godkendte den 15. december 2016.

De tungeste i branchen

– Vi er meget tilfredse med, at det endnu engang er lykkedes os at samle nogle af de tungeste og dygtigste i branchen til et af Carlsberg Byens projekter. Alle tre parter har med deres historik og meritter på hvert deres område bevist, at de hører til blandt de bedste i dansk byggeri, og de indledende møder har dertil vist, at den interne kemi også er på plads, siger adm. direktør i Carlsberg Byen, Jens Nyhus, om det nye team.

Seniorpartner Kristian Ahlmark hos Schmidt Hammer Lassen ser frem til at tegne et referencebyggeri i den historiske bydel.

– Der er mange ting i spil på dette unikke sted i København. Det kommende byggeri indgår i den særlige historiske kontekst af Carlsberg med sin tætte beliggenhed ved Elefantporten, hvor det skal danne bindeled mellem to af de offentlige pladser, Ottilia Jacobsens Plads og Bryggernes Plads. Beliggenheden, med historiske naboer og et faldende terræn, skaber en spændende byggeteknisk udfordring. Samtidig vil tårnhuset løfte sig op over Carlsberg Byen og blive en del af Københavns nye skyline. Bygningen bliver dermed et referencepunkt, der både historisk og fysisk vil være med til at binde byen sammen, og vi ser frem til at arbejde med opgaven, siger Kristian Ahlmark.

Tidlig involvering

Hos Züblin glæder man sig over, at Carlsberg Byens brug af tidlig involvering passer sammen med entreprenørens forretningsmodel.

– I Züblin ser vi frem imod samarbejdet. Carlsberg Byens tilgang til tidlig involvering passer godt sammen med Züblins egen samarbejdsmodel teamconcept. Det er vores erfaring, at alle parter har gavn af denne tilgang, hvor relevante kompetencer bringes i spil allerede i planlægningsfasen. Det muliggør optimering af både kvalitet, tidsplanlægning og økonomi, siger teknisk direktør Per Engsø Larsen.

Præcis styring

Carlsberg Byen oplyser, at den tidlige inddragelse af parterne i processen er kendetegnende for Carlsberg Byens byggeprocesser. Også ved tidligere byggerier er alle parter inviteret med i projekteringen fra første dag i en rådgivende rolle.

– Det ligger i Carlsberg Byens DNA at tænke innovativt, hvilket samarbejdsmodellen er et eksempel på. Ved at forpligte og engagere parterne tidligt i processen opnås der et større ejerskab og en større samarbejdsvilje, hvilket højner kvaliteten i det færdige byggeri, samtidigt med at der opnås en meget præcis styring af tidsplan og økonomi i gennemførelsesfasen, siger Carlsberg Byens adm. direktør Jens Nyhus.

Samarbejdet om at udvikle og detaljere projektet sker med en åben økonomi, hvor entreprenøren lægger sine priser og kalkulationer frem. Dermed undgås ifølge Carlsberg Byen mange af de tvister, der ofte opstår, når der bydes på den gammeldags måde. Ligeledes kan Carlsberg Byen som bygherre løbende prioritere sine valg og få det bedste byggeri for pengene.

Relateret indhold