Thailand har brug for grønt byggeri

Svaret på Thailands energi-kvaler er grønt byggeri, mener arrangøren af den netop afholdte GBR Expo Asia 2014 - Asiens største messe for miljøtænkning i byggebranchen.
Sådan så der ud, da Asiens største messe for grøn energi var i gang. Der var fem haller med stande på messen, og masser af grønne løsninger til thailandsk byggeri.
Sådan så der ud, da Asiens største messe for grøn energi var i gang. Der var fem haller med stande på messen, og masser af grønne løsninger til thailandsk byggeri.

BANGKOK, Thailand: IMPACT Arena i den thailandske storby har netop været vært for GBR Expo Asia – en messe for grønt byggeri, hvor 350 firmaer, hovedsagligt fra Asien, giver deres bud på miljørigtige løsninger indenfor byggebranchen.

Det er fjerde gang, messen afholdes, men det er først nu, at ideen om bæredygtigt byggeri begynder at vinde klangbund i den thailandske byggebranche. Projektleder Ajiuveat Vongthong, der er medarrangør af messen, fortæller, at nøgleordene i Thailand har været billigt og effektivt. Men det holder ikke i længden, mener han.

– De første grønne byggerier kom i 2007, og nu er det ved at blive almindeligt at tænke miljøet ind i byggeriet, forklarer han.

Det er særligt energi-delen af byggeriet, der er fokus på, forklarer han. Omkring to tredjedele af Thailands hastigt voksende energiforbrug kommer i dag fra naturgas, men de naturlige lagre er ved at være udtømte. Thailand har naturgas nok til omkring 10 år mere – så er det slut. Derfor handler meget af det thailandske grønne byggeri om energi-besparelser i byggeriet.

– Solenergi er populært. Mange offentlige bygninger begynder at have solfangere oppe på deres tage nu, siger han.

Rust trives i tropisk klima

Inde i Hal 5 i Impact Arena er røde løbere rullet ud oven på de grå tæpper i hallen. De afskærer kvadraterne med boder. Og de er befolket med gallaklædte, smukke damer. Det er de såkaldte “pretties” – unge kvinder, der har til opgave at trække opmærksomhed til et produkt med deres gode udseende.

Det er et almindeligt fænomen i Bangkok, og således også en del af energi-messen. En ung, smuk kvinde peger ivrigt på en udstilling af isolerede rør, hun vil fremvise. Gekko hedder forretningen. Men hun ved ikke så meget om rørene. Det gør salgsdirektør Anchisa Theptaptimtong til gengæld:

– Vi har en høj luftfugtighed i Thailand, så når man bygger med almindelige vandrør, går der rust i dem. Det er fugten, der siver ind og danner kondens, forklarer han.

Hans firma udskifter rør i større byggerier med rør foret med polyskum, der forhindrer kondensen.

Han forklarer, at Thailand gerne henter inspiration hos Vesten, hvor grønt byggeri allerede er udbredt. Men i Thailand er vanerne, klimaet og brugen af bygningerne markant anderledes. For eksempel er det almindeligt, at de nederste etager i et højhus er forbeholdt parkering. Beboelse begynder først på femte eller sjette sal, og det betyder flere skyskrabere. De høje temperaturer gør også, at køleanlæg er meget vigtige, og lejligheder har almindeligvis flere køleanlæg pr. enhed. Konstruktionen skal derfor kunne holde til store skift i temperaturen. Og – som Gekko-direktøren har specialiseret sig i – så skal rørlægningen være konstrueret til en høj luftfugtighed.

Oceaner af energi

Den thailandske regering har i årevis haft fokus på energi-problemet, og med en byggebranche i fremgang burde det være ganske oplagt at reducere forbruget via grønt byggeri. Men det sidste år har den politiske situation i landet været ustabil, og derfor venter byggebranchen stadig på konkret, politisk handling.

Hos det statslige selskab EnCom sælger administrerende direktør Sutepong Pochana el-sparepærer og miljørigtige vifter. Der bruges en enorm mængde lys og køle-enheder i den pulserende storby med 12 millioner indbyggere, så det er et godt sted at sætte ind, og det er direktøren meget begejstret for. Muligheden er der, siger han gentagne gange. Men:

– Folk er bevidste om, at miljørigtigt byggeri er en positiv ting. Men de mangler værktøjerne til at implementere grønne løsninger helt konkret, siger han.

– Det er en stor udgift for eksempel at skifte til el-sparepærer i en virksomhed. Og det er det også, selvom det er billigere i længden at bruge el-sparepærer, siger han.

Han efterlyser, at regeringen støtter de grønne virksomheder, for eksempel med en økonomisk belønning.

Det vil den thailandske regering også gerne. Målet er at reducere landets energi-forbrug med 25 procent inden 2030. Det er muligt, men der sker ikke noget, mener Pochana.

– Det har været et løfte fra regeringen i lang tid. Det kan godt lade sig gøre, men der er ikke nogen konkret handling. Vi venter på regeringen, for vi er klar, siger han.

Relateret indhold