Team udpeget til Vejles ressourcecenter

HM Entreprenør A/S skal med deres team stå for opføreslen af det 19.000 kvadratmeter store RessourceCenter Vejle (RCV).
Sådan kommer RCV til at tage sig ud.
Sådan kommer RCV til at tage sig ud.

Om projektet

  • Vinderteamet: HM Entreprenør A/S, Raunstrup Byggeri A/S, Ravn Arkitektur A/S, LOOP Architects A/S, EKOLAB A/S, Hundsbæk og Henriksen A/S og Schønherr.
  • RCV får genbrugsplads, administration, formidlingscenter, værksted til upcycling, rum til genbrugseffekter og en produktion, der skal håndtere de brugte materialer.
  • Alle materialer kan pilles fra hinanden igen og genanvendes i størst muligt omfang.
  • Der bliver lavet miljøvenlige installationer som f.eks. Sedumtag til opsamling af regnvand og solceller til energiproduktion
  • RCV vil kunne modtage og håndtere minimum 100.000 ton affald og genanvendelige materialer om året.
  • RCV forventes at stå færdigt i 2. halvår 2022.

Vejle Kommunes fremtidige arbejde med at genbruge og genanvende borgernes brugte materialer på en ny og innovativ måde, der skaber værdi for både borgerne og samfundet generelt. Derfor Derfor sagde byrådet i maj 2019 ja til et nyt RessourceCenter Vejle (RCV).

Nu er et vinderteam udpeget, og det består af HM Entreprenør A/S, Raunstrup Byggeri A/S, Ravn Arkitektur A/S, LOOP Architects A/S, EKOLAB A/S, Hundsbæk og Henriksen A/S og Schønherr.

Med det nye RessourceCenter tager Vejle Kommune næste skridt mod en bedre bevarelse af de ressourcer, vi har. Et skridt, der også er sidste led i en gennemgribende opgradering af kommunens fire genbrugspladser. I 2011 blev genbrugspladsen i Egtved fremtidssikret, og i 2019 var det Give, der stod for tur. Lige nu gennemgår genbrugspladsen i Børkop en større opgradering, der forventes færdig i sommeren 2021.

RCV bliver Vejles nye fyrtårn for den grønne omstilling. På billedet, som det vil se ud efter mørkets frembrud.
RCV bliver Vejles nye fyrtårn for den grønne omstilling. På billedet, som det vil se ud efter mørkets frembrud.

Containerfri ressource og genbrugsplads

RCV kommer ikke til at ligne et traditionelt affaldsanlæg, hvor man smider sine brugte materialer ud som noget, der ikke skal bruges mere. For at sikre at så meget som muligt kan genanvendes, bliver anlægget indrettet, så der bliver passet bedst muligt på de ressourcer, der kommer ind. Som eksempel skal borgerne i stedet for at smide deres effekter i en container, hvor de både kan gå i stykker og blive våde, aflevere dem i overdækkede rum.

Til de besøgende på RCV bliver der også indrettet et formidlingscenter. Her bliver der mulighed for at lave forskellige forsøg og udstillinger om blandt andet cirkulær økonomi, upcycling, bedre udsortering med henblik på genanvendelse og direkte genbrug.

Første spadestik til januar

Kommunen er allerede i gang med at gøre byggegrunden klar og forventer, at HM Entreprenør A/S påbegynder det egentlige byggeri i begyndelsen af 2021.

På RCV kommer der genbrugsplads, administration, formidlingscenter, værksted til upcycling, rum til genbrugseffekter og en produktion, der skal håndtere de brugte materialer, der bliver indsamlet ved kommunens husstande.

På RCV kommer der genbrugsplads, administration, formidlingscenter, værksted til upcycling, rum til genbrugseffekter og en produktion, der skal håndtere de brugte materialer, der bliver indsamlet ved kommunens husstande.

– RessourceCenter Vejle har været længe undervejs, og det har været en spændende proces, hvor der har været stillet en lang række bæredygtighedskrav og principper til byggeriet. Vi har været et dommerpanel med blandt andet tre politikere fra Natur- og Miljøudvalget, som har vurderet de indkomne tilbud, der kvalificerede sig til slutspurten. Nu har vi fundet den helt rigtige vinder, og vi glæder os rigtig meget til at følge byggeriet, siger Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune og del af dommerpanelet.

Relateret indhold