Tårnhøjt materialeforbrug giver 12,4 mio. ton affald. Byggeriet ligger i top

Det er en rekord, man ikke vil have. Byggeriet bruger flest materialer og genererer mest affald. Branchen er dog også den, der sorterer mest affald til genanvendelse.
En stor grusbunke til venstre i billedet - i midten spor efter en stor maskines tunge dæk. Til højre ses en samling sorte rør og en samling træer
Sammenlignet med EU-gennemsnittet, bruger vi i Danmark relativt meget sand og grus, primært til bygge- og anlægsaktiviteter. Her anlæg af en ny cykelsti i Hillerød. Foto: Louise S. Strøbech

Danmarks Statistiks tiårsoversigt er ude. Den viser bl.a., at det er bygge- og anlægsbranchen, der generer mest affald sammenlignet med både andre brancher og befolkningen som helhed. Samtidig er vores materialeforbrug tårnhøjt.

Således brugte vi i Danmark i 2022 til sammen, både husholdninger og virksomheder, 149 mio. ton materialer. Pr. indbygger svarer det til 25,3 ton i gennemsnit. I gennemsnit brugte hver EU-borger 14,4 ton materialer i 2022 – altså langt mindre end den gennemsnitlige dansker.

Læs også

Bunken af jordaffald fra anlægsbranchen er højere end nogensinde før

Det viser den analyse om cirkulær økonomi, som udkommer sammen med Statistisk Tiårsoversigt 2024. Helt overordnet er vores materialeforbrug pr. indbygger 75 % større end EU-gennemsnittet. Det er samtidig steget 7 % på 10 år.

– Vores materialeforbrug er en del større pr. indbygger end i EU-landene som gennemsnit. Eksempelvis bruger vi hvert år store mængder sand og grus til byggematerialer, forklarer Aya Permin, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

12,4 millioner ton affald

Når vi bruger mange materialer, er det svært at undgå at producere meget affald. I alt producerede vi i Danmark 12,4 millioner ton affald i 2021, som er det seneste år i affaldsregnskabet.

Bygge- og anlægsbranchen har taget sortering af genanvendelige materialer til sig. Således sorteres 86 % af branchens store mængder affald. Foto: Getty Images

Nogle materialer både kommer fra og ender som genanvendelse. Det kan være pap, der bliver genanvendt som rullen i toiletpapiret – det vi kalder cirkulær økonomi. Ca. tre fjerdedele af affaldet blev sorteret til genanvendelse. Affald til genanvendelse udgør kun en lille del af vores materialeforbrug.

Byggebranchen sorterer mest

Bygge- og anlægsbranchen stod i 2021 for den største del af det genererede affald (42 %). Bygge- og anlægsbranchen er til gengæld også den branche, som sorterer mest affald til genanvendelse (86 %).

Læs også

Efter Børsen: Arbejdsgruppe skal undersøge brandsikring i historiske bygninger

– Cirkulær økonomi er en modsætning til lineær økonomi og går ud på at bruge jordens ressourcer mere effektivt ved f.eks. at genanvende gamle materialer i stedet for at indvinde nye. Et eksempel er, når du sorterer plastik, glas, metal og madaffald til genanvendelse i hver sin beholder. Cirkulær økonomi handler også om fx produktdesign, deleøkonomi og grønne investeringer, siger Sara Svantesson, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

En fjerdedel af affaldet kommer fra husholdningerne. Resten kommer fra virksomheder udenfor byggebranchen.

Statistisk Tiårsoversigt kan downloades gratis her.

Relateret indhold