I går torsdag den 4. november var der rejsegilde på projekt Krebsehusene i Gjesing, Esbjerg Nord, som omfatter 76 boliger, der er opdelt i to bebyggelser og placeret på hver side af plejecentret ‘Sirius Seniorbo’. Boliger placeres i to karréer på henholdsvis to og fire etager, som begge omkranser et stort glasoverdækket atrium-miljø, der indrettes med grønne planter, træer, vand samt opholds- og aktivitetsområder.
Lejeboligerne bliver henholdsvis 70 m2 og 90 m2 og indrettes som to- og tre-værelses lejligheder med ens grundindretning. Hver bolig i stueetagen får en terrasse, og alle øvrige en altan, mens alle boliger får egen, opmærket P-plads.
– I dag er ensomhed blandt borgere et kæmpestort problem, og vi ved, at det faktisk er mere alvorligt end de værste sygdomme. Vi håber, at de beboere, der flytter ind til foråret, får en god trivsel og et godt velvære ved at bo her. Vi ser jo, at mange ældre ægtepar bliver skilt fra hinanden, så vi har reserveret et antal lejligheder, hvor den ene ægtefælle kan bo her, mens den anden kan bo ovre på plejecentret. Vi håber, at beboerne kommer til at trives her, og at de kan socialisere med hinanden, siger Lars Kjærgaard, CEO for bygherre Claus Sørensen Ejendomme.
Alternativ indretning kan skabe et helt andet liv
I tæt samarbejde med lægehuset Vesterhavslægerne, Esbjerg Kommunen, flere private virksomheder og Syddansk Universitet er det lykkedes at skabe en hel miniby med lægehus, plejecenter – og snart også 76 boliger til seniorer:
– Vi skal glæde os over at være i en branche, hvor hver enkelt lille byggesten i et fællesskab kan forvandles til noget stort. Og fællesskab er netop det, vi er i gang med at bygge her. Boligindretning har i årevis haft fokus på det individuelle. Projekt ‘Krebsehusene’ er et bud på, hvordan vi med en alternativ indretning kan skabe muligheder for et helt andet liv. Et liv, hvor vi lærer naboen bedre at kende, og hvor nye venskaber opstår. Derfor er det her også et projekt, hvor vi med stolthed kan sige til vores børn, at det har vi været en lille del af. Et ekstraordinært projekt i et frugtbart samarbejde, lyder det fra Mikkel Wienberg, arkitekt og partner, Friis & Moltke.
Foruden Friis & Moltke som arkitekter er Dansk Boligbyg totalentreprenør, mens Ingeniør’ne er ingeniør på projektet. Rådgiver for bygherren er Finn Bojsen, Ingeniørværket.
Meget på lidt plads
For Esbjerg Kommune har det været en spændende proces at være med i – fra idé, arkitektkonkurrence, to lokalplaner og frem til det resultat, man står med i dag:
– Det er ikke nemt at få skabt så meget på så relativt lidt plads. Selvom vi stadig står midt i byggeprojektet, kan vi godt begynde at fornemme slutresultatet for denne nye mini-bydel, hvor vi holder den centrale del bilfri og skaber en boligfortætning, som er op til 10 gange tættere, end vi egentlig har bygget herude i Gjesing, fortæller Peter Raben Nebeling, projektleder i Esbjerg Kommune.