Superlette betondæk er største innovation i årtier

Betonprisen 2015 gik til professor Kristian Hertz for de superlette betondæk, der har rusket op i betonbranchen.
De superlette betondæk er ifølge priskomiteen den største nyskabelse inden for betonbranchen i årtier. Pressefoto.
De superlette betondæk er ifølge priskomiteen den største nyskabelse inden for betonbranchen i årtier. Pressefoto.

Professor Kristian Hertz fra DTU-Byg modtog Betonprisen på årets Bæredygtig Beton Konference i København. Betonprisen er den kollegiale hæderspris, og Kristian Hertz modtog den for udviklingen af de såkaldte superlette betondæk, der både sparer CO2 og materialer. I begrundelsen for at tildele Kristian Hertz Betonprisen fremhævede priskomiteen, at de superlette betondæk er den første store innovation i de sidste mange årtier i en ellers meget konservativ branche. Kristian Hertz lovede i den forbindelse, at der er mere bæredygtig beton på vej.

– Lige nu har vi 100 studerende i gang på DTU med at udforske mulighederne fremover, lød det fra Kristian Hertz i takketalen.

Lige nu har vi 100 studerende i gang på DTU med at udforske mulighederne fremover.

Kristian Hertz Professor, DTU-Byg

Hæder til Højvandsmuren

Højvandsmuren i Lemvig blev en sikker vinder i kampen om Bæredygtig Beton Prisen. Alle danskere har kunnet stemme om det mest bæredygtige betonprojekt lige nu i Danmark, og Højvandsmurens evne til både at skærme byen mod stormflod og samtidig virke som et socialt samlingspunkt betød, at den flot bugtede betonmur trak prisen til Vestjylland.

– Med sine mange funktioner er Højvandsmuren et godt eksempel på, hvordan gode arkitekter kan tilføre tekniske anlæg både rekreative og arkitektoniske kvaliteter, som giver ekstra værdi til de nødvendige tekniske investeringer, lød det fra priskomiteens Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, i forbindelse med overrækkelsen.

Social bæredygtighed

Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten gik begge til de nye ungdoms- og familieboliger Henius House i Aalborg. Her er fællesrum, fitness-faciliteter, netcafé og værksteder, og på udearealerne er der lagt op til sport og bevægelse, og selv tagene bliver brugt til såvel boldbane som fredagsbar. Det var byggeriets sociale dimension – at mennesker skal føle sig godt tilpas, før man er i nærheden af sand bæredygtighed – der her var grundlaget for tildelingen af de to priser, som blev overrakt til arkitekt Klaus Toustrup fra C.F. Møller af Jan Utzon, søn af Jørn Utzon, som den ene pris er navngivet efter.

– Min fars ambition var at skabe de bedste betingelser for mennesker, hvor end vi er på jorden. Det er Klaus Toustrup og C.F. Møllers Tegnestue en stor eksponent for, lød det fra Jan Utzon.

Bæredygtig Beton Konferencen var arrangeret af Dansk Beton, en sektion i Dansk Byggeri.

Kristian Hertz, professor ved DTU-Byg, lover, at der er mere beton-innovation på vej. Pressefoto.
Kristian Hertz, professor ved DTU-Byg, lover, at der er mere beton-innovation på vej. Pressefoto.

Relateret indhold