Stort citybyggeri i gammel stil skyder op i Aarhus

Casa er i fuld gang med byggeriet Trianglen med 367 boliger, som bliver en del af det nye brokvarter ved byens tidligere godsbaneareal.
Den store karrebebyggelse Trianglen er klar til aflevering i 2019. Foto: Torben Jastram.
Den store karrebebyggelse Trianglen er klar til aflevering i 2019. Foto: Torben Jastram.

Om projektet

  • Størrelse: ca. 29.500 kvm.
  • Antal boliger: 367 – samt 6 erhvervslejemål
  • Bygherrer: Seks private investorer
  • Arkitek: Arkitema
  • Ingeniør: Midtconsult
  • Totalentreprenør: Casa

AARHUS: For få år siden lå et gammelt DSB-areal på citysiden af Ringgadebroen i Aarhus halvtom og ubenyttet hen. Det kan være ret svært at forestille sig i dag, hvor Casa er i fuld gang med at opføre en stor karrebebyggelse på stedet. Den har fået navnet Trianglen og kommer samlet til at bestå af 367 lejligheder samt seks erhvervslejemål.

Under Casas ledelse er håndværkerne fra en lang række underleverandører i fuld gang på pladsen – både ude og inde – denne dag i oktober, hvor Dagens Byggeri er på besøg.

Manglende arbejdskraft er ind imellem en reel problemstilling i byggeriet. Det må vi acceptere og leve med. Men det har ikke for alvor givet problemer, og vi holder tidsplanen fint.

Projektchef Allan Paasch Brandt Casa A/S

– Vi er vel omkring 150 personer i gang på pladsen i øjeblikket, så der sker virkelig noget overalt, fortæller projektchef Allan Paasch Brandt, der er i spidsen for de cirka 10 Casa-funktionærer i byggeledelsen.

Funderet med 1.300 pæle

Området er den yderste del af Aarhus kommunes visionsplan ‘Trekanten’, det nye brokvarter, på de tidligere Godsbanearealer i Aarhus C, som i disse år ændrer fuldstændig karakter. Kvarteret – som også går under den nye benævnelse Aarhus K – går fra Ringgadebroen til Godsbanen, og på Søren Frichs Vej ønsker man fra kommunens side at få etableret en slags handelsgade. Blandt andet derfor får Trianglen både dagligvarebutik og flere andre erhvervslejemål ud mod Søren Frichs Vej.

Spaden gik i jorden i begyndelsen af 2017, og selve funderingsarbejdet var en forholdsvis stor opgave. Det lavtliggende byggeri er nemlig placeret tæt ved Aarhus Å, så det har betydet, at man har funderet med ikke færre end 1.300 pæle – nogle helt op til 36 meter – for at opnå tilstrækkelig fast bund.

Baghusene er tilbage

Udviklingen og forarbejde er blevet til gennem en længerevarende dialog mellem grundejerne, Aarhus Kommune, Casa og Arkitema, og resultatet afspejler tydeligt, at man med en stram lokalplan forsøger at etablere et spændende nyt bykvarter langs Søren Frichs Vej, hvor der er fokus på kvalitet, kreativitet og forskellighed i arkitekturen.

– Samarbejdet har været rigtig godt hele vejen. Hos Casa er vi glade for at komme ind i projektet helt fra begyndelsen, så vi kan være med til at planlægge processen og byde ind på forskellige løsningsmodeller. Det gode forarbejde lønner sig i byggefasen, og vi er meget tilfredse med resultat. Jeg er overbevist om, at Trianglen bliver et flot og godt løft for området, siger projektchefen.

Den trekantede lukkede karrebebyggelse omkranser et stort gårdrum, hvor der ud over kommende grønne arealer også opføres fire såkaldte townhouses – hver med fire boliger – som en slags moderne baghuse til et samlet byggeri, der langt hen ad vejen opføres i gammelkendte materiale.

– Murerne lægger en million sten på facaderne hele vejen rundt, bortset fra de øverste tagboliger, som får zink på facaderne, fortæller han.

De sjældne murere

Netop de mange sten har været lidt af en udfordring. Ikke som sådan på grund af stenene, men mere fordi murerne er en meget eftertragtet gruppe i denne tid.

– Manglende arbejdskraft er ind imellem en reel problemstilling i byggeriet. Det må vi acceptere og leve med. Men det har ikke for alvor givet problemer, og vi holder tidsplanen fint, så jeg regner med, at vi kan aflevere projektet til tiden, fastslår Allan Paasch Brandt.

Mod Søren Frichs Vej opføres en dagligvarebutik, mens der i områdets modsatte side etableres caféer. De øvrige erhvervslejemål er der endnu ikke truffet lejeaftaler om.

De mange lejeboliger varierer meget i størrelse. Der bliver en del små studieboliger på lige under 50 kvadratmeter samt en stor del mellem 50 og 80 kvadratmeter, som både kan bruges som familie- og deleboliger. I de fire townhouses er boligerne mellem 100 og 125 kvadratmeter og dermed oplagte familieboliger.

På toppen er der også plads til flere fælles tagterrasser samt fem orangerier.

Første del af Trianglen-byggeriet er solgt til CapMan som den største enkeltinvestor. Den afleveres til maj. Den resterende del er solgt til fem private investorer og står færdig 1. oktober næste år.

- Vi er glade for at komme ind i projektet helt fra begyndelsen, så vi kan være med til at planlægge processen og byde ind på forskellige løsningsmodeller, siger projektchef Allan Paasch Brandt, Casa. Foto: Torben Jastram.
– Vi er glade for at komme ind i projektet helt fra begyndelsen, så vi kan være med til at planlægge processen og byde ind på forskellige løsningsmodeller, siger projektchef Allan Paasch Brandt, Casa. Foto: Torben Jastram.
De fire townhouses, som opføres i det lukkede gårdmiljø, er en moderne udgave af baghuset. Foto: Torben Jastram.
De fire townhouses, som opføres i det lukkede gårdmiljø, er en moderne udgave af baghuset. Foto: Torben Jastram.
Murerne lægger 1.000.000 sten på facaderne, mens tagboligerne øverst senere i processen vil blive beklædt med zink. Foto: Torben Jastram.
Murerne lægger 1.000.000 sten på facaderne, mens tagboligerne øverst senere i processen vil blive beklædt med zink. Foto: Torben Jastram.

Relateret indhold