Allerede d. 28. marts havde vi i Danmark opbrugt alle de ressourcer der burde være os tildelt ud fra vores befolkningsantal. I 2022 var datoen den samme.
I går d. 2. august nåede klodens samlede befolkning samme lidet flaterende milepæl og det var dermed den såkaldte Earth Overshoot Day. Det viser en ny beregning fra tænketanken Global Footprint Network.
Datoen har også globalt ligget nogenlunde stabilt de seneste fem år.
Fra og med i dag bruger vi altså globalt set flere ressourcer, end jordklodens økosystemer kan regenerere på et år. Mennesker fisker altså flere fisk og fælder flere træer, end jorden har til rådighed. Danmark trækker desværre i den forkerte retning, da vi er blandt de 15 lande, som presser jordens ressourcer hårdest.
Men vi har allerede løsningerne til at vende udviklingen, vurderer WWF Verdensnaturfonden.
Så det er bare med at komme i gang, og vi kan sætte ind på mange niveauer: innovative teknologiske løsninger, mere grøn energi, mere bæredygtig produktion, flere grønne investeringer eller såkaldte naturbaserede løsninger, hvor vi mennesker lader naturen løse vores problemer for os.
– Simple ændringer kan flytte Earth Overshoot Day markant. Hvis vi skruer op for andelen af vedvarende energi som vind og sol fra de nuværende 39 procent til 75 procent, kan vi flytte datoen 26 dage. Hvis vi halverer vores madspild, kan vi flytte datoen med 13 dage. Og hvis verdens banker, pensionskasser og andre store investorer investerer mere bæredygtigt, kan vi flytte datoen med hele 22 dage, siger generalsekretær Bo Øksnebjerg.
Læs også: Realdania og Villum Fonden vil sænke klimaaftrykket fra nybyggeri
Smartere byer og flere grønne investeringer
Blandt de løsningsforslag WWF Verdensnaturfonden har, er bl.a. udvikling af smartere byer. Hvis vi gør vores byer grønnere og smartere ved at udnytte eksisterende teknologier til at gøre både bygninger og el-distribution grønnere samt sikrer mere bæredygtig transport, kan vi flytte Earth Overshoot Day med 29 dage.
Mere vedvarende energi og flere grønne investeringer ligger også i idébanken: Hvis vi skruer op for andelen af vedvarende energi som vind og sol fra de nuværende 39 % til 75 %, kan vi flytte Earth Overshoot Day med 26 dage. Og hvis vi investerer mere bæredygtigt i vedvarende energi, kan vi flytte Earth Overshoot Day med 22 dage.
Det hele kræver dog ambitiøse politiske aftaler. Hvis halvdelen af verden implementerer en grøn politisk aftale med samme ambitionsniveau som EU’s Green New Deal, kan vi flytte Earth Overshoot Day med 42 dage i løbet af de næste 10 år, lyder det fra Verdensnaturfonden.