Den Sorte Svane: Kommune handler hurtigt efter afsløringer om jordsvindel

Holbæk Kommune har vist sig handlekraftig efter dokumentaren, der bl.a. afslører svindel i forbindelse med en miljøscreening i kommunen.
Store bunker af jord og grus i forskellige grå og brune nuancer. I baggrunden høje, grønne træer
Dokumentarprogrammet Den Sorte Svane afslører svindel med den miljøscreening, Holbæk Kommune modtog, da en gammel sprogskole blev revet ned. Nu er der bl.a. blevet kørt nyt grus og muld på dele af legepladsen hos naboen, børnehuset Villa Kulla. Arkivfoto: Louise s. Strøbech

Ringene breder sig i vandet efter TV2-dokumentaren Den Sorte Svane, der bl.a. afdækker brodne kar i advokat-, nedrivnings- og byggebranchen.

I dokumentaren bliver der blandt meget andet afdækket omfattende svindel med forurenet jord, bl.a. i forhold til den miljøscreening, Holbæk Kommune modtog, da den gamle sprogskole på Lundemarksvej i Holbæk skulle rives ned.

I dokumentaren får journalisterne bag programmet indsigt i en rapport, som Holbæk Kommune ikke modtog i forbindelse med nedrivning af sprogskolen. Den rapport viste markant flere fund af PCB samt asbest end i den rapport, som kommunen i sin tid modtog.

Læs også

DSB dropper 1927 Estate efter afslørende dokumentar

Derfor har kommunen nu taget jordprøver fra børnehuset Villa Kulla, der er nabo til den gamle sprogskole. Børnehuset var påvirket af støv i forbindelse med nedrivningen, og kommune valgte derfor at få taget jordprøver på Villa Kullas grund allerede dagen efter, dokumentaren blev vist.

Klar til leg igen

Resultaterne viser, at der ikke blev fundet PCB i nogen af de prøver, der blev taget i Villa Kulla. I 1 af de i alt 11 prøver blev der dog fundet asbest.

Fundet af asbest har ført til, at jorden nu er blevet fjernet i den del af Villa Kullas legeplads, hvor fundet var sket. Prøver af jorden nedenunder viste ikke asbest, og der er nu kørt grus og ren muld på området.

Læs også

Top10: Region Sjælland – største byggerier under opførelse

Kommunen har også undersøgt nedrivningsgrunden på Lundemarksvej. De første prøver herfra viste ikke asbest i skellet mellem Villa Kulla og grunden på Lundemarksvej.

TV2’s dokumentar pegede udover grunden på Lundemarksvej også på en grund i Undløse, som Holbæk Kommune også vil undersøge. Det er dog en anden og forventeligt mere langvarig affære, oplyser Holbæk kommune.

Relateret indhold